Na hlavný obsah

Japonská vesmírna agentúra vypla svoj modul, ktorý pristál na Mesiaci. Chcú tak šetriť batériu

Sonda pristála na Mesiaci minulý týždeň.

Japonská vesmírna agentúra vypla svoj modul, ktorý pristál na Mesiaci. Chcú tak šetriť batériu
Ilustračná snímka Mesiaca. Foto: TASR/Dano Veselský

Japonská vesmírna agentúra JAXA v pondelok (22. 1.) oznámila, že necelé tri hodiny po pristátí sondy SLIM na Mesiaci minulý týždeň vypli jej napájanie, aby ušetrili energiu z batérií pre prípadný reštart.

Podľa agentúry AFP existuje šanca, že SLIM, ktorý má problémy s fungovaním svojho solárneho panelu, sa podarí oživiť, uviedla JAXA.

SLIM pristál na povrchu Mesiaca v piatok (19. 1.) o 16.20 h (SEČ). Japonsko sa stalo piatou krajinou na svete, ktorá vyniesla svoje zariadenie na prirodzenú obežnú dráhu Zeme.

Riadiace stredisko sa po pristátí dokázalo spojiť s pristávacím modulom, ale jeho solárny panel nevyrábal elektrickú energiu. „Batéria sa vypla, keď zostalo 12 percent energie,“ uviedla JAXA.

„Podľa telemetrických údajov sú solárne články modulu SLIM otočené na západ. Ak slnečné svetlo dopadne na Mesiac zo západu, veríme, že bude možné vyrábať elektrinu. V tomto čase sa pripravujeme na obnovenie prevádzky,“ uviedla japonská vesmírna agentúra.

JAXA tiež informovala, že sa jej podarilo dokončiť prenos údajov a snímok zhotovených počas pristátia a po ňom na povrchu Mesiaca.

Pristál v kráteri Shioli

Pristávací modul SLIM pristál v kráteri Shioli, ktorý je široký 300 metrov a leží v mesačnom mori Mare Nectaris na odvrátenej strane Mesiaca. Agentúra JAXA teraz bude analyzovať údaje, aby zistila, či misia uspela vo svojej úlohe pristáť na povrchu Mesiaca v okruhu 100 metrov od vybraného miesta.

Podľa agentúry JAXA sa po pristátí z modulu odkotúľali dve miniatúrne zariadenia. Jedno z nich, nazvané SORA-Q, je len o niečo väčšie ako tenisová loptička. Bolo navrhnuté tak, aby pri pohybe po povrchu Mesiaca menilo svoj pôvodný guľovitý tvar.

Indický pristávací modul Vikram vlani úspešne pristál na južnom póle Mesiaca. Ruský modul Luna-25 pristáť nedokázal. Okrem Indie sa v minulosti podarilo dopraviť na Mesiac svoju technológiu aj Spojeným štátom, Rusku a Číne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet