Na hlavný obsah

Japonský vesmírny modul úspešne pristál na Mesiaci, ocitol sa však v problémoch

Japonsko sa stalo piatym štátom na svete, ktorému sa to podarilo.

Japonský vesmírny modul úspešne pristál na Mesiaci, ocitol sa však v problémoch
Na snímke čiastočné zatmenie Mesiaca. Foto: TASR/Dano Veselský

Japonský pristávací modul SLIM pristál na povrchu Mesiaca a podarilo sa s ním nadviazať spojenie. Jeho solárne panely však nevyrábajú energiu, oznámila Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA). Informovala o tom agentúra AFP.

JAXA potvrdila, že SLIM pristál na Mesiaci v sobotu o 0.20 h japonského času (piatok 16.20 h SEČ). Spojenie nadviazali od pristátia, no solárne panely nevyrábajú energiu. Modul ju preto zatiaľ čerpá z batérie.

Pristávací modul svoj zostup za pomoci motorov začal v sobotu (20. 1.) krátko po polnoci japonského času (16.00 h SEČ), uviedla JAXA. Klesal rýchlosťou približne 1 700 metrov za sekundu, čo je približne sedemkrát rýchlejšie než dopravné lietadlo, uviedol profesor Osamu Mori z tejto agentúry.

SLIM pri pristávaní využíval novú technológiu. V porovnaní s inými modulmi, ktoré na Mesiaci pristáli aj niekoľko kilometrov od plánovaného miesta, by odchýlka nemala prevýšiť 100 metrov. Zástupcovia JAXA na tlačovej konferencii dodali, že na ovedenie presnosti pristátia budú potrebovať detailnú analýzua, ktorá istý čas potrvá.

Dve desaťročia práce

Modul je výsledkom dvoch desaťročí práce v japonskej vesmírnej agentúre. Nosná raketa H2A odštartovala vlani začiatkom septembra. Na Mesiaci doteraz úspešne pristáli len zariadenia bývalého Sovietskeho zväzu, Spojených štátov, Číny a Indie.

Hlavným cieľom japonskej misie je otestovať novú pristávaciu technológiu. Tiež má skúmať pôvod Mesiaca a potvrdiť možnú prítomnosť vody, ktorá by sa podľa vedcov mohla v budúcnosti stať kľúčom k vybudovaniu základní.

Povrch Mesiaca síce pripomína púšť, ale na póloch, kde je terén členitý a preniká tam málo slnečného svetla, sú aj oblasti, kde by sa podľa nich voda mohla nachádzať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet