Na hlavný obsah

Japonský modul SLIM pristál na Mesiaci len 55 metrov od cieľa

Cieľ pristáť v okruhu do 100 metrov od vytýčeného miesta bol s rezervou naplnený.

Japonský modul SLIM pristál na Mesiaci len 55 metrov od cieľa
Ilustračná snímka Mesiaca. Foto: TASR/Dano Veselský

Japonský modul SLIM na Mesiaci minulú sobotu (20. 1.) pristál zhruba 55 metrov od vytýčeného cieľa, čo predstavuje bezprecedentný stupeň presnosti.

Uviedla to vo štvrtok (25. 1.) na svojej tlačovej konferencii japonská vesmírna agentúra Jaxa, ktorá zverejnila aj prvé snímky z pristátia.

Cieľ pristáť s modulom v okruhu do 100 metrov od vytýčeného miesta bol s rezervou naplnený. Vo všeobecnosti lunárne misie pristávajú na Mesiaci s presnosťou niekoľko kilometrov, uviedla agentúra AFP, podľa ktorej je japonské pristátie mimoriadny úspech.

Japonsko sa zároveň stalo piatou krajinou, ktorej sa podarilo dopraviť svoje zariadenie na prirodzenú obežnicu Zeme.

JAXA uviedla, že získala všetky údaje o pristátí modulu SLIM v priebehu dvoch hodín a 37 minút po pristáti na povrchu Mesiaca a predtým, ako modul vyčerpal svoju energiu.

Solárne panely neboli schopné vyrobiť potrebnú elektrinu pravdepodobne kvôli tomu, že sú nastavené v zlom uhle, ale zmena smeru slnečného svitu by ešte mohla modul znovu naštartovať, verí JAXA.

Už minulý týždeň oznámila, že necelé tri hodiny po pristátí modulu na Mesiaci vypli jeho napájanie elektrinou, aby šetrila batériu pre prípadný reštart.

V oblasti južného pólu Mesiaca vlani úspešne pristál indický modul Vikrám, ruskej Lune-25 sa naopak pristátie nepodarilo.

Dopraviť svoju technológiu na Mesiac dokázali okrem Indie a teraz Japonska už skôr Spojené štáty, Rusko (Sovietsky zväz) a Čína.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet