Na hlavný obsah

Jeden z favoritov prezidentských volieb nenahlásil svoj transparentný účet, všíma si Transparency International

TIS priblížila aj to, koľko vyzbieral I. Korčok na kampaň.

Jeden z favoritov prezidentských volieb nenahlásil svoj transparentný účet, všíma si Transparency International
Zľava Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Ivan Korčok. Foto: TASR/Ján Krošlák, koláž RTVS

Transparency International Slovensko (TIS) odštartovala monitoring prezidentských volieb. Organizácia upozorňuje, že jeden z dvoch hlavných favoritov volieb stále nenahlásil ministerstvu vnútra svoj transparentný účet. Ide o predsedu vládnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. Zatiaľ však nie je jasné ani to, z čoho chce predseda parlamentu kampaň odfinancovať.

Pellegrini odštartoval prezidentskú kampaň v Banskej Bystrici, kde si na tento účel prenajal priestory banskobystrickej štátnej opery. Jeho hlavnému súperovi Ivanovi Korčokovi sa doposiaľ podarilo vyzbierať 370-tisíc eur. Tie mu najmä prostredníctvom malých darov poslalo vyše dvetisíc sympatizantov.

Monitoring kampane prezidentských volieb priblížil v relácii RTVS Aktuálne :24 analytik Transparency International Slovakia Ľuboš Kostelanský:

Zákon kandidátom prikazuje organizovať kampaň výlučne pomocou transparentného účtu. Vysvetlil analytik TIS Ľuboš Kostelanský. „Akonáhle má kandidát nejaké výdavky na svoju propagáciu, mal by už mať založený transparentný účet. V ňom by sme mali vidieť výdavky,“ pokračoval.

Spomínané podujatie Pellegriniho na strednom Slovensku bolo dosiaľ najväčšie v rámci prezidentskej kampane. Keďže predseda parlamentu transparentný účet nenahlásil, „akoby z toho eventu nič nezaplatil“, podotkol analytik TIS. Zdôraznil nezvyčajnosť toho, že verejnosť nevie o financovaní prezidentskej kampane niektorého z kandidátov.

Pellegrinimu pritom strana Hlas-SD môže v kampani pomôcť len peniazmi, ktoré nepochádzajú zo štátneho rozpočtu. Ide napríklad o členské príspevky, dary alebo pôžičky a úvery. Vyplýva to z výkladu, ktorý zaujalo ministerstvo vnútra k v súčasnosti platnej legislatíve, pripomenul Kostelanský. Pravidlá sa teda oproti voľbám z roku 2019 mierne zmenili.

„Pán Pellegrini bude musieť získať, podobne, ako jeho hlavný protikonkurent pán Korčok, ďalších darcov, ktorí podporia jeho kampaň. Neštandardné je, že kým pán Korčok darcov zháňa od konca leta, pán Pellegrini ešte ani nemá transparentný účet. Teda ani nevidíme, že by zatiaľ na jeho kampaň niekto prispel a nemáme informáciu o tom, ako ju bude financovať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko