Na hlavný obsah

P. Pellegrini oficiálne potvrdil prezidentskú kandidatúru. Ak zvíťazí, na šéfa parlamentu navrhne D. Sakovú alebo R. Rašiho

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca.

P. Pellegrini oficiálne potvrdil prezidentskú kandidatúru. Ak zvíťazí, na šéfa parlamentu navrhne D. Sakovú alebo R. Rašiho
Na snímke Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: RTVS

Šéf strany Hlas-SD a predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini v piatok (19. 1.) oficiálne potvrdil, že sa v nadchádzajúcich prezidentských voľbách bude uchádzať o post hlavy štátu. Informoval o tom v prejave v Štátnej opere v Banskej Bystrici.

V prípade úspechu sa vzdá funkcií

Zároveň uviedol, že v prípade zvolenia za prezidenta sa vzdá funkcií predsedu strany Hlas-SD a šéfa parlamentu.

„Post predsedu NR SR podľa koaličnej zmluvy patrí strane Hlas-SD. V prípade úspechu v prezidentských voľbách navrhnem do tejto funkcie jedného z mojich kolegov, ktorí získali od ľudí vo voľbách najvyššiu dôveru: Denisa Saková alebo Richard Raši,“ potvrdil.

O novom predsedovi Hlasu-SD by musel následne rozhodnúť mimoriadny snem. „Môjho prípadného nástupcu odporučím z kruhu najužšieho vedenia strany, ktoré dnes tvoria podpredsedovia a generálny manažér,“ povedal Pellegrini.

„Prezident musí byť tým, komu budú ľudia dôverovať, na koho sa budú v ťažkých chvíľach spoliehať a za koho sa nebudú musieť nikdy hanbiť,“ zdôraznil Pellegrini.

Prezident nemá byť podľa neho koaličný a ani opozičný. Je presvedčený o tom, že koncepcia prezidenta ako protiváhy voči vláde je pomýlená.

„Je to nepochopenie skutočnej úlohy prezidenta,“ podotkol. Hlava štátu musí podľa jeho slov spájať krajinu a požívať úctu aj v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko