Na hlavný obsah

Jemenskí povstalci tvrdia, že USA a Británia opäť ostreľovali ich pozície

Nemenovaný zdroj z americkej armády to poprel.

Jemenskí povstalci tvrdia, že USA a Británia opäť ostreľovali ich pozície
Protest proti útokom na húsiov v Jemene. Foto: Profimedia

Jemenskí povstalci tvrdia, že Spojené štáty a Británia v nedeľu (14. 1.) opäť ostreľovali nimi ovládané územie na severozápade Jemenu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá ale vzápätí s odvolaním sa na amerického vojenského činiteľa uviedla, že USA ani nikto iný z ich koalície v nedeľu žiadne údery v Jemene nevykonal.

Jemenskí povstalci podľa AFP či televízie Al-Arabíja uviedli, že americko-britské vojenské sily zasiahli nimi ovládaný prístav Hudajdá. AFP aj Al-Arabíja ale vzápätí oslovili americkú armádu a nemenovaný zdroj z nej poprel, že by v nedeľu americká armáda či jej spojenci ostreľovali pozície povstalcov v Jemene.

USA a Británia začali údery proti povstalcom v Jemene v noci zo štvrtka (11. 1.) na piatok (12. 1.) v reakcii na útoky povstalcov na obchodné lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Tie začali vlani v novembri a húsíovci ich zdôvodňujú podporou niektorých krajín izraelskej vláde v jej vojne v Pásme Gazy. Tam izraelská armáda bojuje s hnutím Hamas, ktoré rovnako ako jemenských šiitských povstalcov podporuje Irán.

V noci na sobotu (13. 1.) Spojené štáty opäť zaútočili. Piatkové aj sobotňajšie údery potvrdilo na sieti X regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM.

Údery odsúdili húsíovci aj ich spojenci Irán, libanonský Hizballáh a palestínsky Hamas. Rusko útok označilo za porušovanie medzinárodného práva. Saudská Arábia či Omán, ktoré s Jemenom susedia, vyjadrili v piatok obavy ohľadom eskalácie situácie v regióne.

V piatok (12. 1.) sa v Saná a ďalších jemenských mestách, vrátane tých, ktoré nie sú pod kontrolou povstalcov, konali na protest proti americko-britským úderom masové demonštrácie. Zúčastnili sa na nich desaťtisíce ľudí, ktorí niesli jemenské a palestínske vlajky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet