Na hlavný obsah

Vojna v Pásme Gazy potrvá ešte mnoho mesiacov, vyhlásil Netanjahu v stý deň konfliktu

Túto vojnu vyhráme, tvrdí izraelský premiér.

Vojna v Pásme Gazy potrvá ešte mnoho mesiacov, vyhlásil Netanjahu v stý deň konfliktu
Dym stúpa z mesta Gaza po izraelskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Vojna v Pásme Gazy, ktorú Izrael začal 7. októbra v odvete za útok palestínskeho hnutia Hamas na svoje územie, potrvá ešte mnoho mesiacov. Povedal to v nedeľu (14. 1.) izraelský premiér Benjamin Netanjahu pri príležitosti stého dňa bojov.

V Izraeli sa od sobotňajšieho súmraku konajú pietne spomienky na asi 130 rukojemníkov, ktorá už sto dní zadržiava Hamas. Kvôli tomu stovky obchodov a reštaurácií, škôl i podnikov na sto minút prerušili činnosť. V sobotu večer sa zišlo v Tel Avive na 120-tisíc ľudí na demonštrácii za prepustenie rukojemníkov.

„Túto vojnu vyhráme. Potrvá to veľa mesiacov. Preto dnes predkladáme vojnový rozpočet,“ povedal v nedeľu Netanjahu pred zasadnutím vlády, ktorá má schvaľovať úpravy tohtoročného rozpočtu kvôli vojne. „Robíme všetko preto, aby sme ich dostali domov,“ odkázal Netanjahu príbuzným unesených. Niektorí z nich tomu však neveria.

Demonštrujúci volajú po mieri

Na demonštráciách v Tel Avive premiérovi niektorí odkázali, že chcú mier. „Zastavte vojnu, dosť už, privezte nám našich milovaných domov!“ povedal jeden z príbuzných dvoch unesených. „O akom víťazstve to hovorí? Keď sa na nás vykašľali,“ posťažovala sa podľa denníka Haarec Liš Miranová, ktorej partnera stále zadržiava Hamás v Gaze.

Izraelská odveta, pri ktorej podľa Hamasu v Pásme Gazy od 7. októbra zomrelo takmer 24-tisíc Palestínčanov, z toho 125 za posledný deň, spôsobila aj obrovskú humanitárnu krízu. Približne 1,9 milióna z 2,4 milióna obyvateľov Pásma Gazy muselo kvôli bojom opustiť domovy, zhruba milión sa už premiestnil do oblasti Rafáhu na juhu pri hraniciach s Egyptom.

Veľká časť ľudí nemá dosť jedla ani pitnej vody, podľa OSN do pár mesiacov hrozí hladomor. Vyše polovica nemocníc nefunguje, ostatné sú preplnené a nemajú dosť liekov a zdravotníckeho materiálu.

Distribúcii humanitárnej pomoci bráni neustále bombardovanie, podľa OSN nie je nikde v Pásme Gazy bezpečno. Už tretí deň nefungujú telekomunikačné služby, čo komplikuje aj záchranné operácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet