Na hlavný obsah

K. Pospíšil: Nikde v Európe som nezažil fanúšikov ako v Česku, finančne lepšie ponuky z KHL som odmietol (rozhovor)

S mladším bratom veria, že si spolu zahrajú v reprezentácii.

K. Pospíšil: Nikde v Európe som nezažil fanúšikov ako v Česku, finančne lepšie ponuky z KHL som odmietol (rozhovor)
Na snímke slovenský hokejista Kristián Pospíšil v drese HC Kometa Brno. Foto: Facebook/HC Kometa Brno

Bronzový olympijský medailista z Pekingu Kristián Pospíšil predĺžil kontrakt s Kometou Brno o ďalšie tri roky. V tíme z druhého najväčšieho českého mesta našiel potrebnú pohodu a najmä dôveru trénerov v jeho schopnosti.

„Česká liga ide hore a v žiadnom európskom pôsobisku som ešte nezažil takých fanúšikov a atmosféru, aká je nielen v Brne, ale celej Českej republike,“ pochvaľuje si pôsobenie u našich severozápadných susedov 27-ročný rodák zo Zvolena, ktorý pred príchodom do Komety odmietol aj finančne lukratívnejšie ponuky z KHL.

„Rozhodoval som sa na základe môjho rozumu, že do Ruska ísť hrať nechcem,“ zdôvodňuje rozhodnutie v rozhovore pre RTVS dvojnásobný účastník seniorských majstrovstiev sveta.

Všade chce byť jedným z lídrov

Máte za sebou zápas proti Pardubiciam, v ktorom ste z 2:6 vyrovnali na 6:6. Zažili ste už v kariére niekedy takúto stíhaciu jazdu?

Takéto niečo som zažil asi prvýkrát, nepamätám si nič také. Síce sme prehrali, ale získali sme aspoň bod. Po druhej tretine nebol v kabíne nejaký krik od trénera. Skôr sme si povedali, že nám fandí plná hala, tak to poďme hrať pre nich a nech na ľade ukážeme srdce a kvalitu. Nehovorím, že sme si povedali, že ideme vyhrať, ale chceli sme ísť krok po kroku, striedanie za striedaním. Celkom sa to vyplatilo a dokázali sme vyrovnať.

Pred pár dňami Kometa Brno oznámila, že ste sa dohodli na predĺžení spolupráce o ďalšie tri roky. Prečo ste sa takto rozhodli?

V Komete sa cítim dobre, dávajú mi šancu hrať hokej, aký chcem a veria vo mňa. Rovnako tak mám aj ja dôveru k ním. Už od začiatku som cítil, že ma chcú podpísať a že má chcú udržať. Ponuku som teda prijal a som rád, že som tu.

Z Brna to mám blízko domov a hrám kvalitný hokej. Česká liga ide hore a v žiadnom európskom pôsobisku som ešte nezažil takých fanúšikov a atmosféru, aká je nielen v Brne, ale v celej Českej republike.

Na každý domáci duel chodí plný štadión. Ľudia v Brne dávajú do hokeja celé svoje srdce a je to cítiť všade, aj v meste. To ma motivovalo ostať tu.

Nesúvisí s takýmito fanúšikmi aj zvýšený tlak na vás hráčov?

Každý občas potrebuje takýto tlak, aby sa neuspokojil a šiel stále dopredu. Určite to niekedy zviaže ruky, ale každý športovec chce mať takúto podporu, za čo sme im vďační a snažíme sa vyhrať každý zápas.

Podľa reakcií fanúšikov na sociálnych sieťach to vyzerá, že vám sa podarilo získať si ich priazeň. Vnímate to rovnako?

V každom jednom zápase sa snažím odovzdať najlepšie, čo vo mne je a som rád, že to fanúšikovia oceňujú. Ako hráč cítim ich podporu. Myslím si, že ak tím alebo daný hráč dá do zápasu všetko, tak srdce fanúšikov si získa.

Aktuálne patrí Komete ôsma priečka v ligovej tabuľke. Ako ste s týmto umiestnením spokojný?

Spokojnosť nie je, každý videl, že teraz sme mali v decembri krízu. Teraz sa to pomaly otáča na našu stranu. Snažíme sa pracovať každý deň, aby to bolo lepšie a lepšie. Pracujeme na detailoch a aby sme šli do play-off z tej najlepšej pozície a boli pripravení sériu, ktorú budeme mať, vyhrať.

Prehrali ste päť zápasov po sebe, kde bol problém?

Ani v jednom zápase, okrem toho proti Boleslavi, sme neboli horším tímom. Mali sme takú krízu, že sme boli aj lepší, ale duely sme nedokázali vyhrať. Verili sme a vedeli, že sme na dobrej ceste a nehráme zle, len nám chýbalo hokejové šťastie a detaily, ktoré rozhodovali zápasy. Tie sme sa snažili doladiť, aby to bolo lepšie. Pomaličky sa to už teraz zlepšuje a dúfam, že už budeme zbierať body.

Kristián Pospíšil
Na snímke slovenský útočník Kristián Pospíšil v drese Komety Brno. Foto: Facebook/HC Kometa Brno

Pred nedeľňajším (7.1.) duelom s Pardubicami, ste aj vy ťahali desaťzápasový gólový pôst. Ako veľmi vám odľahlo, že ste konečne dokázali skórovať, dokonca hneď dvakrát?

Myslím si, že aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa nám nedarilo, že som tímu nepomohol gólmi. Každý, kto si pozrie moje štatistiky, tak vidí, že som mal aj desať striel za zápas. Aj ja som už mal v hlave otázku, prečo mi to tam nepadne, ale veril som, že mi to padne, keďže šance som mal.

Proti Pardubiciam mi to padlo dvakrát, aj v stredu (10.1.) som proti Pardubiciam opäť skóroval, takže verím, že to bude takto pokračovať.

Nielen počas tohto rozhovoru je z vás cítiť, že chcete byť lídrom tímu a nebojíte sa na seba vziať zodpovednosť. Je to tak?

Moja mentalita je taká. Je jedno v akom tíme som, chcem byť jeden z tých najlepších hráčov, ktorý tímu pomôže. Viem, že v prehratých zápasoch som bol jeden z tých, ktorý mužstvu svojimi gólmi nepomohol. Ak by padli, mohlo to byť iné. Chcem byť lídrom stále a dať mužstvu všetko, čo dokážem ponúknuť.

Hokejisti zvyknú pri streleckých suchotách meniť svoje rituály, bolo to takto aj u vás?

Ani nie. Skôr som veril, že pracujem na sto percent. Verím, že keď niekto poctivo pracuje, tak sa mu to otočí a bude úspešný.

V zápase proti Kladnu ste nastúpili proti čoskoro 52-ročnému Jaromírovi Jágrovi. Viete si predstaviť, že by ste aj vy mali takúto dlhú kariéru?

Popravde, asi nie, hoci, hokej milujem. Je však obdivuhodné, keď hráč dokáže byť v takomto veku pomocný pre tím. Neviem, či vôbec hráč ako Jaromír ešte niekde je.

Výkonmi sa chce pripomenúť reprezentácii

V reprezentačnom drese sme vás naposledy videli na MS 2022. Boli ste odvtedy s niekým z národného tímu v kontakte?

Vôbec s nikým.

O vás je známe, že chcete reprezentovať. Ako vnímate túto situáciu?

Vnímam ju ako športovec. Sú to veci, ktoré neviem ovplyvniť. Svojimi výkonmi sa budem snažiť opäť ukázať, aby ma reprezentácia potrebovala a zavolali ma znova. Aj s bratom Martinom sa veľakrát rozprávame, že by sme si spolu chceli zahrať v reprezentácii. Je to náš sen. Verím, že sa nám to ešte podarí.

Ponuky z KHL ihneď odmietol

V českej extralige v posledných dňoch rezonuje príchod a následný rýchly odchod brankára Júliusa Hudáčka. Ako ste vnímali vy, hráči z iných klubov, v kabíne túto kauzu?

Aktuálne je to téma, pri ktorej sa rozoberá, čo je správne a čo nesprávne. Existuje veľa pohľadov, ako sa na to pozrieť. Nechcem sa k tomu vyjadrovať, keďže každé moje vyjadrenie v médiách na problém malo dopad na moje meno a otočilo sa to proti mne.

Keď ste naposledy menili klub, pred príchodom do Brna, mali ste aj vy nejaké ponuky z KHL?

Mal som viacero ponúk z KHL, ale hneď na začiatku som sa od nich dištancoval. Hoci to boli finančne lepšie ponuky, mám na túto tému svoj názor a do Ruska som ísť nechcel.

Na druhej strane, nechcem odsudzovať hráčov, ktorí tam sú, pretože možno nemali iné ponuky. Rozhodli sa tak, je to ich postoj.

Zavážilo pri vašom rozhodovaní aj to, že si ešte chcete obliecť aj reprezentačný dres, ako sme sa rozprávali vyššie?

Na toto som sa vôbec nepozeral. Rozhodoval som sa na základe môjho rozumu, že do Ruska ísť hrať nechcem.

Brat v NHL zbiera ovocie za tvrdú prácu

Bratovi sa po rokoch tvrdej práce podarilo vybojovať si miesto v NHL. Stíhate sledovať po nociach jeho zápasy?

Teraz, keď mám sám veľa zápasov, tak je to trocha ťažšie. Keď však Calgary hralo o siedmej večer nášho času, tak som si duel pozrel. Niekedy si pozriem jeho zápas, keď mám ráno len tréning. Keď mám zápas, tak sa chcem aj ja vyspať, ale podporujem ho každý deň.

Čo hovoríte na to, že sa v najlepšej lige sveta dokázal slušne uchytiť?

Od začiatku som mu veril, pretože viem, akí hráči v NHL hrajú a viem, aké má on sám kvality a ako tvrdo na sebe pracoval počas leta. Vedel som, že tam patrí a len potrebuje dostať šancu, ktorú dokázal na prvý rok parádne využiť. Verím, že má pred sebou ešte veľa rokov v profilige.

Martin Pospíšil
Na snímke útočník Martin Pospíšil v drese Calgary Flames. Foto: X/Calgary Flames

Akou veľkou výhodou pre neho je, že ho tréneri vedia použiť aj v štvrtom útoku, ale aj v druhom?

On je presne ten typ hráča, ktorého keď dáte hrať ako centra, tak zahrá centra. Keď ho dáte na ľavé či pravé krídlo, odohrá aj to. Taktiež dokáže odohrať fantasticky oslabenia, ale aj presilovky.

Viem, že teraz nehráva ani v početných výhodách ani nevýhodách, ale podľa štatistík, ktoré sledujem, tak v hre piatich proti piatim patrí medzi najlepších hráčov, čiže určite to nie je len tak, že sa ukazuje v takom dobrom svetle.

Boli sa už aj rodičia pozrieť na jeho zápas v Calgary?

Akurát pred dvomi dňami bol otec na prvom zápase, keďže majú otcovský trip. O týždeň alebo o dva pôjdu do Calgary aj moji dvaja mladší bratia a mama.

Dal vám už otec aj nejakú spätnú väzbu, ako si duel užil?

Písal, aj brat mi poslal fotky, ako spolu leteli, ako bol na zápase a ako ho zachytila kamera v skyboxe, keď Mates prihrával na gól. Pozeralo sa mi na to veľmi príjemne.

Dvaja ďalší Pospíšilovci na ceste

Pre neho, ale aj celú rodinu, musia byť tieto chvíle veľkým zadosťučinením po tom, čím všetkým si prešiel. Súhlasíte?

Matesovi vždy vravím, že za tie zranenia, ktoré mal počas troch rokov, sa mu teraz všetko vracia. Som rád, že sa konečne takto usadil.

Keď už rozprávate o zraneniach, on sám priznal, že po piatich otrasoch mozgu hrozilo aj ukončenie jeho profesionálnej kariéry. Dáva si teraz na ľade viac pozor, aby sa vyhol ťažkým zraneniam?

Myslím si, že on je rovnaká povaha ako ja, takže v hre ani veľmi nie. Určite už sám od seba nevyhľadáva bitky a snaží sa, aby ich nevyprovokoval. Viac sa sústredí na hokej, ale tvrdá hra je súčasťou našej hry a do každého súboja ideme vždy na sto percent.

V rodine Pospíšilovcov máte ešte dvoch mladších bratov, tak ako to vyzerá s nimi, čo sa týka hokeja?

Celkovo sme piati bratia, najstarší Michal hral tiež hokej. Druhý najmladší Timur hrá hokej vo Viedni a úplne najmladší Kilián teraz prvý rok trénuje. Idú v našich šľapajach, tiež chcú byť hokejisti.

Ešte minulý rok ste hovorili, že ani vy ste nevzdali boj o zámorie. Je teraz už táto kapitola uzavretá?

U mňa nie, ale neviem, v akom hokejovom svete by sa mohlo stať, že by o mňa niekto prejavil záujem. Ak by bol záujem, kto by odmietol. Určite by som chcel hrať americký štýl, ale teraz som v Európe a snažím sa hrať čo najlepšie a uvidíme, čo príde. Ak by som mal takú možnosť, určite by som sa jej nebránil.

Aké sú podľa vás hlavné dôvody, prečo sa vám nepodarilo presadiť v zámorí?

Jedným z dôvodov je určite to, že som rok a pol nehral hokej pre zranenie po tom, čo som podpísal kontrakt v Toronte.

Asi som poriadne nepresvedčil, je ťažké rozprávať sa na túto tému. Niekedy treba byť aj v daný čas na správnom mieste, aby sa to podarilo. Myslím si, že mám kvality na to, aby som sa presadil aj tam, ale niekedy je hokejový život taký.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport