Na hlavný obsah

Menej električiek aj autobusov: Košice pristúpili k ďalším obmedzeniam v MHD

Pokračovať budú aj po prázdninách.

Menej električiek aj autobusov: Košice pristúpili k ďalším obmedzeniam v MHD
Ilustračná snímka - košická MHD. Foto: RTVS

Od nového roka pristúpil košický dopravný podnik k ďalšiemu obmedzovaniu spojov. Na niekoľko hodín počas dňa napríklad zastavil električky na rýchlodráhe do železiarní, či obmedzil niekoľko autobusových liniek. Problémom predstavuje nedostatok vodičov a zlá finančná situácia v metropole východu.

„Mesto Košice v tejto chvíli nemá schválený rozpočet na budúci rok. Ideme v rozpočtovom provizóriu, takže nevieme, aký balík peňazí dostaneme na budúci rok. Takže snažíme sa nejakým spôsobom aj šetriť finančné prostriedky a pripravovať sa na nejaké možno horšie alternatívy,“ priblížil generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice Roman Danko.

Obmedzeniam v košickej MHD sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

Cestujúci sa domnievajú, že obmedzenia v MHD pocítia. Niektorí tvrdia, že mesto by nemalo šetriť na doprave a vodičoch. „Mesto Košice každoročne zvyšuje svoj finančný príspevok pre DPMK. V návrhu rozpočtu na rok 2024, ktorý budú schvaľovať poslanci, sa počíta so sumou 35 miliónov eur,“ priblížila hovorkyňa mesta Košice Jana Poľová.

V prípade električkovej rýchlodráhy do oceliarne hovorí dopravný podnik o optimalizácii liniek. Zvýšiť chce efektivitu prevádzky. „Pokiaľ tam priemerne máme dvoch alebo troch cestujúcich a máme alternatívu, tak sa nám zdá rozumné v tejto chvíli túto alternatívu využiť a tieto spoje zrušiť,“ vysvetlil Danko.

Niektoré autobusy rušia, iné obmedzia

Zmeny sa dotknú aj autobusovej dopravy – niektoré linky zrušia, iné obmedzia. „Účelom je znížiť výpravu, čiže tu narážame hlavne na tie personálne problémy a na nedostatok vodičov autobusovej dopravy,“ pokračoval Danko.

Vlani odišli z dopravného podniku desiatky vodičov – veľa z nich do predčasného starobného dôchodku. Mesto aj dopravný podnik sa snaží nájsť nových, no záujem o prácu za volantom je nízky.

„V internej autoškole sa momentálne pripravuje vyše 20 uchádzačov, ktorí by už onedlho mohli posilniť rady vodičov MHD,“ povedala Poľová. Košická mestská hromadná doprava bude premávať v obmedzenom prázdninovom režime aj po návrate žiakov do škôl 8. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny