Na hlavný obsah

Cestujúci sa počas sviatkov musia pripraviť na zmeny. Pozreli sme sa, ako bude premávať MHD v troch najväčších mestách

Očakávať možno spoje v prázdninovom režime.

Cestujúci sa počas sviatkov musia pripraviť na zmeny. Pozreli sme sa, ako bude premávať MHD v troch najväčších mestách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestské dopravné podniky prispôsobujú cestovné poriadky prázdninám a sviatkom. Počas Štedrého dňa či Silvestra premávku menia najmä večer a v noci. Tu sú príklady z troch slovenských miest.

Zmeny pocítia najmä cestujúci, ktorí využívajú vyťažené linky. „Od 18.00 vyrazia na svoje trasy nočné linky, ktoré budú do polnoci premávať v posilnenom intervale 30 min.“ uviedol hovorca Dopravného podniku v Bratislave Ján Vozár.

Podľa hovorcu Jána Vozára bude na Štedrý deň od 16.00 prerušená premávka denných liniek. Bratislavský dopravný podnik posilní autobusové linky počas silvestrovskej noci.

„Mimoriadne budú premávať nočné linky 3 a 9 nonstop. Počas silvestrovskej noci bude linka 9 predĺžená z Karlovej Vsi až do Dúbravky,“ ozrejmil Vozár.

Cestujúci, ktorí bežne využívajú regionálnu autobusovú dopravu, budú cez sviatky cestovať v sviatočnom režime. Podľa hovorcu spoločnosti Arriva Petra Stachu budú na Štedrý deň autobusy z Bratislavy premávať do 16. hodiny.

„Na Silvestra budú regionálne autobusové linky v Bratislavskom kraji premávať približne do 20. hodiny v smere z Bratislavy a približne do 19. hodiny v smere do Bratislavy,“ informoval Stach.

O tom, ako sa zmení MHD počas sviatkov naprieč krajmi zisťovali v relácii Správy RTVS redaktori Nina Miščiová, Martin Do a Ondrej Behún:

MHD na strednom Slovensku

Žilinská mestská hromadná doprava bude počas sviatkov premávať v prázdninovom režime. Výnimku bude mať napríklad na Štedrý deň, keď všetky spoje ukončia svoje jazdy okolo 13.00.

„Potom sme nasadili mimoriadne spoje po trase linky číslo 50. Na Prvý sviatok vianočný a na Druhý sviatok vianočný platí víkendový režim a takisto medzi sviatkami je nastavený víkendový režim. Výnimkou je linka číslo 26, kde do priemyselnej zóny by počas víkendového režimu nejazdila žiadna linka,“ dodal dopravno-prevádzkový riaditeľ DPMZ Ján Šimko.

Zmena sa týka aj prímestskej dopravy. Tá bude od 23. decembra do 6. januára fungovať podľa prázdninového cestovného poriadku.

„Takzvané školské spoje budú vynechané. Znamená to, že v regióne Orava to bude o 254 spojov denne menej, v regióne Liptov o 80 spojov denne menej, v regióne Turiec o 61 spojov menej, v regióne Kysuce o 111 a v regióne Horné Považie o 261 denne menej,“ povedala riaditeľka odboru dopravy v žilinskom kraji Gabriela Tisoňová.

Útlm aj na východe

Mestskú hromadnú dopravu v Košiciach počas Štedrého dňa od podvečera utlmia. Viacero liniek ukončí premávku zhruba o 18.00.

„V čase zimných prázdnin bude MHD počas pracovných dní premávať podľa prázdninového cestovného poriadku, počas vianočných a novoročných sviatkov ako cez voľné dni,“ informovala hovorkyňa košického dopravného podniku Vladimíra Bujňáková.

Aj prímestská autobusová doprava na východe bude v medzisviatočnom období premávať v prázdninovom režime. Počas sviatkov sa však musia cestujúci pripraviť na zmeny.

„Vzhľadom na množstvo osobitných výnimiek z prevádzky počas vianočného a novoročného obdobia odporúčame cestujúcim, aby si vždy pred cestou skontrolovali spoje vo vyhľadávači spojení,“ upovedomila hovorkyňa IDS Východ Miroslava Baranová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko