Na hlavný obsah

Misia slovenských hasičov vo Francúzsku nebola jednoduchá, no úspešná

Hasiči spomínali okrem práce aj na miestnych.

Misia slovenských hasičov vo Francúzsku nebola jednoduchá, no úspešná
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenskí hasiči sa po dvoch týždňoch vrátili domov z Francúzska. Pomáhali tam pri rozsiahlych povodniach. Vodu z ulíc prečerpávali do blízkych kanálov.

Misia vo Francúzsku nebola pre našich hasičov jednoduchá. Napriek tomu, že mali výkonnú techniku s vysoko-kapacitnými čerpadlami, bojovali s mnohými problémami.

„Veľmi ťažké bolo to, že sme pracovali pri mínusových teplotách, čo bolo prvýkrát, odkedy máme tieto veľké čerpadlá na čerpanie. Vždy sa čerpá cez letné mesiace alebo na jar. Mrzli nám hadice, mali sme problém s manipuláciou,“ opísal zástupca veliteľa zásahu Lukáš Višváder.

Ako sa darilo slovenským hasičom vo Francúzsku zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Andrea Škutová:

„Podmienky boli dosť ťažké. Keď sme sa presúvali na novú pozíciu, tak nám to trvalo trochu dlhšie, pretože všetky prostriedky, ktoré sme používali na čerpanie, boli zamrznuté. Bol problém sa dohovoriť vo Francúzsku v anglickom jazyku,“ priblížil veliteľ modulu veľkokapacitného odčerpávania vody Dušan Timko.

Hasiči pomáhali s odčerpávaním vody najmä v meste Sant Omer. Neskôr sa presunuli aj do iných oblastí. „Spolupracovali sme vlastne s miestnymi hasičmi, ktorí nám poskytovali aj styčného dôstojníka a takisto nám poskytli zázemie na ubytovanie a stravu“ ozrejmil Dušan Timko.

„Spomíname na to, ako nás prijali domáci obyvatelia. Boli veľmi pohostinní. Kamkoľvek sme sa pohli nám tlieskali, ďakovali,“ zaspomínal Višváder. Štátna tajomníčka ministerstva vnútra hovorí, že na prácu našich hasičov sú veľmi dobré ohlasy.

„Naši hasiči si excelentne splnili svoju úlohu. Znovu sme potvrdili to, čo vnímajú aj občania SR, že hasičský zbor je najdôveryhodnejšou inštitúciou. Veľká vďaka,“ poďakovala štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská. Domov sa vrátilo všetkých 25 hasičov. Ministerstvo nevylučuje, že do Francúzska hasičov pošle znovu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko