Na hlavný obsah

Stovka francúzskych škôl zavedie nosenie uniforiem, Macron tak chce vymazať viditeľné sociálne rozdiely

Školy sa to testovania zapojili dobrovoľne.

Stovka francúzskych škôl zavedie nosenie uniforiem, Macron tak chce vymazať viditeľné sociálne rozdiely
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Žiaci v stovke škôl vo Francúzsku začnú tento rok nosiť jednotné oblečenie. Do projektu sa zapojili dobrovoľne. Ak sa plán na vymazanie viditeľných sociálnych rozdielov osvedčí, môže sa od roku 2026 rozšíriť na všetky školy. Oznámil to v utorok (16. 1.) francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Vo svojom programovom vyhlásení po vymenovaní novej vlády sľúbil tiež podporiť pôrodnosť a demografický rast a zaviesť šesťmesačnú dovolenku pre oboch rodičov aj zvýšenie príspevkov pre nich, uviedli francúzske médiá.

Macron na tlačovej konferencii, ktorú naživo vysielali všetky hlavné televízne stanice, načrtol tiež svoje plány na zníženie daní od budúceho roka. Chce tiež nastolenie poriadku v uliciach francúzskych miest a desať záťahov proti dílerom drog týždenne.

Vyhlásil boj radikálnemu islamu, a preto chce zrušiť zákon, ktorý od januára povoľuje pôsobenie moslimských duchovných vyslaných z inej krajiny.

„Odvaha, aktívny prístup a efektivita,“ povedal Macron o novej vláde, ktorú vedie od minulého týždňa Gabriel Attal. „V najbližších mesiacoch a rokoch sa rozhodne o budúcnosti budúcich generácií. Preto sú v tejto vláde demokrati, ekológovia aj republikáni,“ povedal Macron.

Prezident uviedol, že Attalov kabinet zabezpečí, „aby Francúzsko zostalo Francúzskom, aby Francúzsko zostalo národom zdravého rozumu, odporu a osvietenstva“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet