Na hlavný obsah

Na Marse sú zrejme pod povrchom ukryté obrovské masy ľadu. Vodou by zaplnili celé Červené more

Na Marse bol v minulosti pravdepodobne dostatok vody.

Na Marse sú zrejme pod povrchom skryté obrovské masy ľadu, informovala vo štvrtok (18. 1.) Európska vesmírna agentúra (ESA) s odvolaním sa na nové dáta zo sondy Mars Express.

V geologickej formácii Medusae Fossae sú pravdepodobne vrstvy ľadu pokryté niekoľko stoviek metrov vrstvou prachu a popola.

V tekutom skupenstve by táto ľadová masa mohla naplniť celé Červené more alebo pokryť Mars vodnou vrstvou s hĺbkou 1,5 až 2,7 metra, uviedla ESA.

Na Marse bol v minulosti pravdepodobne dostatok vody, teraz sa ale červená planéta susediaca so Zemou zdá byť vysušená. Najnovšie údaje ale ukazujú, že hlboko v pôde planéty by mohli byť obrovské masy ľadu.

Formácia Medusae Fossae (MFF) pozostáva z niekoľkých vetrom utvorených rýh a nachádza sa na prechode medzi náhornými plošinami a nížinami Marsu v blízkosti rovníka. Formácia je možno najväčším zdrojom prachu na červenej planéte a zároveň jedným z jej najrozľahlejších nánosov usadenín.

Už pri prvom prieskume útvaru vedci v roku 2007 objavili masívne usadeniny, ktoré siahajú až do hĺbky 2,5 kilometra. Hoci niektoré údaje naznačujú, že je v nich ľad, vedci nevylučujú ani to, že ide o usadeniny z prachu, vulkanického popola a ďalších sedimentov.

Materiál je na snímkach menej hustý

Pri novom prieskume oblasti s pomocou novších radarových snímok vyhotovených sondou Mars Express vedci zistili, že usadeniny miestami dosahujú hĺbku aj 3,7 kilometra. Okrem toho bol materiál na snímkach menej hustý, ako by sa dalo čakať.

„Vzhľadom na hĺbku by sme očakávali, ak je MFF len obrovskou kopou prachu, že pod vlastnou ťarchou zhustne,“ povedal Andrea Cicchetti z Národného astrofyzikálneho ústavu v Taliansku. Taktiež pri modelovaní s materiálmi výsledok nezodpovedal skutočným vlastnostiam skúmanej formácie. „Musíme tu mať ľad,“ je presvedčený Cicchetti.

Možné masívne ľadové usadeniny v blízkosti rovníka by museli vzniknúť v ranej klimatickej epoche. Pri súčasnej klíme na Marse by to nebolo možné. Podľa ESA povrch planéty javí početné známky toho, že Mars kedysi vodou disponoval.

Mohol by mať význam pre budúce misie

Skrytý ľad by mohol mať význam pre budúce misie na Mars. Potrebovali by totiž vodu a musia pristáť práve v blízkosti rovníka, ďaleko od ľadových polárnych čiapočiek alebo ľadovcov.

„Žiaľ, usadeniny MMF sú pokryté stovkami metrov prachu, takže najmenej niekoľko nasledujúcich desaťročí nebudú prístupné,“ povedal Colin Wilson z ESA.

„Každá plocha ľadu ale pomôže urobiť si lepšiu predstavu o tom, kde na Marse kedysi tiekla voda a kde ju možno teraz nájsť,“ dodal Wilson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet