Na hlavný obsah

Na košických univerzitách vyvinuli revolučnú batériu. Prinesie bezpečnejšiu a lacnejšiu elektrickú energiu

Začne sa vyrábať v sériovej výrobe už o dva roky.

Na košických univerzitách vyvinuli revolučnú batériu. Prinesie bezpečnejšiu a lacnejšiu elektrickú energiu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Revolučnú prietokovú batériu, ktorú vlani začali vyvíjať dve košické univerzity v spolupráci so súkromnou firmou, sa podarilo úspešne dotiahnuť do konca a rovnako dopadli aj jej testy. Ekologickejšiu, silnejšiu a hlavne bezpečnejšiu batériu začnú na Slovensku vyrábať v sériovej výrobe už o dva roky. Niesť by však mala pečať MADE IN EUROPE.

V laboratóriu ju začali vyrábať ešte vlani. Na jeseň ju testovali a dnes ju ukázali takmer hotovú. Táto na pohľad veľká prietoková batéria je totiž oveľa ekologickejšia ako klasické lítiové baterky a to vďaka elektrolytu, ktorý košickí vedci vyrobili na vodnej báze. Pre svoju veľkosť dokáže uskladniť elektrickú energiu až na niekoľko dní.

„Batéria vie spraviť 20 000 cyklov, čo je podstatne viac ako klasické lítiové batérie,“ informoval riaditeľ vývoja INO – HUB Energy Tomáš Košický.

Novým prietokovým batériám sa v Správach RTVS venovala Nikoleta Ferková:

Na košických univerzitách vyvinuli revolučnú batériu. Prinesie bezpečnejšiu a lacnejšiu elektrickú energiu

Podľa odborníkov budúcnosť bude patriť prietokovým batériám. Aj preto ich plánujú vyrábať sériovo. Závod chcú postaviť v Kysuckom Novom Meste.

„Cieľom je vyrobiť batériu kontajnerového typu, čiže to bude slúžiť na také väčšie uskladňovanie, napríklad pre obce,“ uviedla fyzikálna chemička z UPJŠ Andrea Straková Fedorková.

Ekologickejšia a bezpečnejšia

Využiť by ju mohli aj rezidentské časti, v ktorých sa stavajú nové domy. Elektrickú energiu by tak čerpali oveľa lacnejšie

„Nemuseli by byť vôbec pripojení do siete, čiže každý ten dom by mal napríklad solárne panely. Tá energia by sa uskladňovala do veľkej batérie, ktorá by potom poskytovala energiu počas celého dňa,“ vysvetlila chemička.

Jednou z výhod je, že prietoková batéria je aj oveľa ekologickejšia a bezpečnejšia.

„Články, ktoré máme sú postavene z materiálov, ktoré sú úplne recyklovateľne. Celý koncept je založený na tom, že nemusíme znovu ťažiť materiál. Batérie nemusíme recyklovať ale vieme ich znovu použiť,“ povedal Košický.

„Zatiaľ je vyrobený prvý funkčný prototyp. Ten budeme zatiaľ ďalej zdokonaľovať a v roku 2026 je plánované otvorenie závodu a nábeh výroby,“ uviedol prodekan pre vedu a výskum na Technickej univerzite v Košiciach Ján Slota.

Ak sa o dva roky začne sériová výroba týchto prietokových batérií, zníži sa tak naša závislosť od dodávateľov komponentov z Ázie. Slovensko sa navyše zapíše na mapu konkurencieschopných krajín v tejto oblasti

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko