Na hlavný obsah

Väčšina slovenských domácností by mala v tomto roku za teplo platiť menej

Najviac ceny klesnú v Martine a Košiciach.

Väčšina slovenských domácností by mala v tomto roku za teplo platiť menej
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Väčšine domácností na Slovensku by mali v tomto roku klesnúť zálohové faktúry za teplo. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) schválil zníženie cien na tento rok. V priemere klesnú až o 14 percent. Analytici očakávajú znižovanie cien aj v budúcnosti.

António býva v rodinnom dome v Košiciach od apríla minulého roku. Kúri plynom, čo ho vlani mesačne vyšlo 140 eur. Suma bude podobná aj v tomto roku. „Asi som mal preplatok za to obdobie od apríla do konca roka a myslím, že sa zvýšil o nejaké dve eurá momentálne. Tak zatiaľ je to dobre,“ povedal.

Po novom ceny tepla najviac poklesnú v Martine a v Košiciach. V týchto mestách budú tohtoročné ceny až o 15 percent nižšie v porovnaní s vlaňajškom.

Zálohovým faktúram za teplo sa v Správach RTVS venoval redaktor Peter Mútňan:

„Zatiaľ máme informáciu, že to bude len teplo. Nehovorí sa o elektrickej energii a plyne, ale tešíme sa z toho, pretože sme v rozpočte kalkulovali s navýšením týchto cien,“ informoval primátor mesta Martin Ján Danko.

„V Košiciach sa vyrába teplo zo zemného plynu a ešte čiastočne aj z uhlia. V Martine je to opäť zemný plyn a biomasa. Pokles je práve preto, že poklesli ceny zemného plynu na svetových trhoch a my sme ich vhodnom čase a dopredu nakúpili,“ uviedol obchodný riaditeľ MH Teplárenský holding Vojtech Červenka.

Trh s plynom ovplyvňuje ceny tepla

Hlavnou komoditou na výrobu tepla na Slovensku je zemný plyn. Vývoj na trhu s plynom výrazne ovplyvňuje to, aké ceny tepla budeme mať v budúcnosti.

„Teraz ÚRSO rozhodol o znížení regulovaných cien na rok 2024 v priemere o 14 percent. V niektorých lokalitách regulované ceny stúpli, inde klesli a priemer hovorí o 14 percentom poklese,“ povedal analytik portálu energie-portal.sk Radovan Potočár.

Vláda koncom minulého roka prijala rozhodnutie o pokračovaní pomoci domácnostiam s cenami tepla pre rok 2024. To štát vlani stálo viac ako dve miliardy eur.

„Pre rok 2023 platilo, že ceny oproti roku 2022 nemohli stúpnuť o viac ako 20 eur na megawatt hodinu. Pre rok 2024 platí, že ceny museli zostať maximálne na úrovni minulého roka,“ dodal Potočár.

Regulované ceny tepla by v najbližších rokoch mali podľa analytikov postupne klesať, čo by malo znižovať aj nároky na verejné financie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika