Na hlavný obsah

Ako obrovské zrkadlo vo vesmíre. Vedci objavili novú planétu s kovovými oblakmi

Je zatiaľ najreflexívnejším známym objektom vo vesmíre.

Vedci objavili zaujímavú exoplanétu – planétu, ktorá obieha okolo inej hviezdy ako Slnko. Opisujú ju ako horúci svet, ktorý je o niečo väčší ako Neptún a ktorý obieha okolo hviezdy podobnej Slnku každých 19 hodín. Zdá sa, že exoplanéta je zahalená kovovými mrakmi titánu a kremičitanov, ktoré odrážajú väčšinu dopadajúceho svetla späť do vesmíru. Informovala o tom agentúra Reuters. Odvoláva sa na astronómov, ktorí sa domnievajú, že takáto exoplanéta by pravdepodobne vôbec nemala existovať.

„Je to obrovské zrkadlo vo vesmíre,“ povedal astronóm James Jenkins z Univerzity Diega Portalesa a Centra excelentnosti pre astrofyziku a pridružené technológie v Čile. Jenkins je spoluautorom štúdie, ktorú uverejnili v odbornom časopise Astronomy & Astrophysics.

Planéta odráža približne 80 percent dopadajúceho svetla, čo z nej robí najreflexívnejší známy objekt vo vesmíre.

Venuša, ktorá je okrem Mesiaca najjasnejším objektom na nočnej oblohe na Zemi, je najodrazivejším objektom v našej slnečnej sústave, zahaleným v toxických oblakoch kyseliny sírovej. Venuša odráža približne 75 percent svetla, ktoré na ňu dopadá. Zem odráža asi 30 percent.

Titánový dážď

Exoplanéta s názvom LTT9779b a jej hviezda sa nachádzajú v Mliečnej ceste, našej galaxii, asi 264 svetelných rokov od Zeme v smere súhvezdia Sochár.

Priemer exoplanéty je približne 4,7-krát väčší ako priemer Zeme. LTT9779b obieha veľmi blízko svojej hviezdy. Bližšie, ako je vzdialenosť Merkúra od Slnka, a 60-krát bližšie, ako je dráha Zeme. Kvôli prudkému slnečnému žiareniu z jej hviezdy je teplota na jej povrchu približne 1 800 stupňov Celzia. To je horúcejšie ako roztavená láva.

Vzhľadom na jej blízkosť je podľa vedcov zázrak, že exoplanéta má vôbec nejakú atmosféru. Ak by bola ako Zem, atmosféru s jej mrakmi na báze vody by už dávno zmietlo slnečné žiarenie. Domnievajú sa však, že jej oblaky sú kovové vďaka kombinácii titánu a kremičitanov. „Dokonca si myslíme, že mraky by mohli kondenzovať na kvapky a v niektorých častiach atmosféry by mohol padať titánový dážď,“ povedal Jenkins.

Nemala by existovať

Vedci skúmali planétu pomocou orbitálneho teleskopu CHEOPS Európskej vesmírnej agentúry. „Žiadnu inú planétu podobnú tejto nikdy neobjavili,“ povedal astronóm a hlavný autor štúdie Sergio Hoyer z Astrofyzikálneho laboratória v Marseille vo Francúzsku. Podľa astronómky a spoluautorky štúdie Vivien Parmentierovej z Observatória na Azúrovom pobreží vo Francúzsku by takáto exoplanéta ani nemala existovať. Má totiž atmosféru, pričom obieha tak blízko svojej hviezdy.

„Superreflexná oblačnosť pravdepodobne pomohla zabrániť tomu, aby sa planéta príliš zahriala a zbavila sa atmosféry,“ povedala Parmentierová. „Je to celkom unikátne, pretože všetky ostatné planéty s touto teplotou, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby si zachovali atmosféru, sú príliš horúce na to, aby sa na nich vytvorili oblaky. Preto sú tmavé ako uhoľ,“ dodala.

Zdá sa tiež, že planéta sa otáča okolo svojej hviezdy podobne ako Mesiac okolo Zeme, s trvalou dennou stranou otočenou k hviezde a trvalou nočnou stranou odvrátenou od nej.

Mimo našej slnečnej sústavy bolo objavených viac ako 5 000 planét, z ktorých mnohé majú výrazne odlišné vlastnosti ako osem planét v našej slnečnej sústave. S pribúdajúcimi výkonnejšími prístrojmi majú vedci pred sebou ďalšie objavy. Minulý rok uviedli do prevádzky vesmírny teleskop Jamesa Webba a v Čile sa stavia mimoriadne veľký teleskop.

https://twitter.com/sciencescroll_/status/1678496964193964033

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet