Na hlavný obsah

Najnovší prieskum predpokladá vyrovnaný súboj o prezidentské kreslo, víťazom prvého kola by sa stal I. Korčok

Druhé kolo by tesne vyhral P. Pellegrini.

Najnovší prieskum predpokladá vyrovnaný súboj o prezidentské kreslo, víťazom prvého kola by sa stal I. Korčok
Predseda NR SR Peter Pellegrini a exšéf diplomacie Ivan Korčok. Foto: TASR/Martin Baumann, Ján Krošlák

Prezidentské voľby na Slovensku môžu byť veľmi vyrovnané. Dvoch najväčších favoritov na post prezidenta SR predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a bývalého ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka by delil iba zanedbateľný rozdiel. Vyplýva to z posledného volebného modelu agentúry NMS Market Research pre Denník SME.

Ivan Korčok s 33 percentami by v prvom kole volieb predstihol Petra Pellegriniho s 32,4 percentami len o 0,6 percent, čo je na úrovni štatistickej chyby.

Najväčšiu podporu z ďalších kandidátov agentúra namerala Štefanovi Harabinovi (11 percent) a Jánovi Kubišovi (4,3 percenta). Ostatní kandidáti, vrátane Andreja Danka, by získali menej ako tri percentá hlasov.

Podľa volebného modelu by žiadny z kandidátov nezískal 50 percent a muselo by sa konať aj druhé kolo volieb. V tom by sa poradie spomínaných kandidátov už obrátilo. Voľby by v druhom kole vyhral Pellegrini s 51,5 percentami, Korčok by zaostal s 48,5 percentami.

Podpora pre Petra Pellegriniho bola v predchádzajúcich prieskumoch výraznejšia. Napríklad z merania podpory počas novembra minulého roka agentúrou Ipsos bol Pellegriniho náskok pred Korčokom v prvom kole na úrovni troch percent.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 23. marca 2024. Druhé kolo je naplánované o dva týždne neskôr 6. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko