Na hlavný obsah

Prieskum IPSOS dáva v prezidentskom boji najväčšie šance P. Pellegrinimu

Do druhého kola by sa s ním dostal Ivan Korčok.

Prieskum IPSOS dáva v prezidentskom boji najväčšie šance P. Pellegrinimu
Predseda NR SR Peter Pellegrini a exšéf diplomacie Ivan Korčok. Foto: TASR/Martin Baumann, Ján Krošlák

Keby sa prezidentské voľby konali teraz, najväčšiu šancu na víťazstvo by mal súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Do druhého kola by sa s ním zrejme dostal exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Vyplýva z najnovšieho prieskumu Ipsos pre Denník N.

V prvom kole by Pellegriniho určite volilo 19 percent a pre ďalších 24 percent by bol jedným z favoritov. Korčokovi by určite odovzdalo hlas 14 percent voličov a pripúšťa to aj ďalších 17 percent.

Oveľa menej výraznú podporu nameral prieskum Jánovi Kubišovi, ktorého by určite volili tri percentá voličovi a pre 16 percent by bol jedným z kandidátov.

Kandidatúru oznámil aj Štefan Harabin, ktorého by podľa prieskumu určite nevolilo 63 percent občanov.

Agentúra Ipsos sa v prieskume zamerala aj na to, komu by respondenti dali svoj hlas v druhom kole. Pellegrini by v ňom zdolal každého z možných súperov.

Posledné meranie podpory prezidentských kandidátov sa uskutočnilo ešte v auguste. K nárastu Petra Pellegriniho pomohli aj parlamentné voľby. Hlas-SD mal veľkú kampaň, zatiaľ čo Ivan Korčok nedostával v médiách veľa priestoru.

Dôležité je pripomenúť, že Peter Pellegrini nateraz kandidatúru, na rozdiel od iných uchádzačov, nepotvrdil. Pre RTVS tento týždeň pripustil, že nad ňou uvažuje.

Prezidentské voľby sa budú na Slovensku konať na jar 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko