Na hlavný obsah

Nárok na materské už majú aj absolventky škôl. Od tohto roka sa zmenili pravidlá poberania dávky

Nárok vznikol ženám, ktoré nedávno doštudovali a porodia po 12. februári.

Nárok na materské už majú aj absolventky škôl. Od tohto roka sa zmenili pravidlá poberania dávky
Na ilustračnej snímke tehotná žena. Foto: STVR

Na materské má nárok viac žien. Od tohto roka sa zmenili pravidlá poberania tejto dávky. Do obdobia trvania nemocenského poistenia sa zarátava už aj ukončené stredoškolské a vysokoškolské štúdium.

Absolventky stredných alebo vysokých škôl, ktoré krátko po skončení štúdia nastúpili do práce a otehotneli, nemali doteraz nárok na materské. Nedosiahli totiž 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. Od januára sa to zmenilo.

Na zmeny pravidiel poberania dávky si v Správach RTVS posvietila redaktorka Veronika Čokinová:

„Pre študentky, ale podčiarkujem, tie, ktoré ukončili buď stredoškolské alebo vysokoškolské štúdium, sa mení to, že obdobie štúdia sa im zarátava do obdobia nemocenského poistenia, ktoré je potrebné na priznanie napr. materskej dávky,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

V tomto roku vznikol nárok na materské tým ženám, ktoré nedávno doštudovali a porodia po 12. februári.

„Ak má žena určený dátum pôrodu 11. február 2024 a skôr, nárok na uznanie tohto štúdia jej nevznikne, pretože nárok na materské jej vznikol šesť týždňov pred plánovaným pôrodom,“ doplnil Kontúr.

Zmena sa nedotkne veľkého počtu žien

Ivett Pavlis z organizácie Rodič ľavou zadnou rozšírenie nároku na materské pre absolventky škôl víta, avšak upozorňuje, že zmena sa nedotkne veľkého počtu tehotných žien.

„Žena musí byť poistenkyňa, čo znamená, že si teda platila nemocenské poistenie sama dobrovoľne alebo bola zamestnaná. Samotný status absolventky nestačí. Platí, že musela byť poistená pred pôrodom,“ dodal Pavlis.

To, že sa príprava na povolanie po novom pri materskom zohľadňuje, je podľa Kristíny Turnerovej Kováčikovej z portálu rodinka.sk pre mladé mamičky dobrým signálom. Práve v čase, keď založenie rodiny odkladajú na neskorší vek.

„Doteraz to, že som študovala, že som sa vlastne pripravovala na nejaké povolanie, tak to akoby nič neznamenalo a ak som si „dovolila“ otehotnieť skôr, tak nielen, že som nemala nárok na materské, ale ani na ten vyšší rodičovský príspevok a robilo to rozdiel 120 eur mesačne,“ kritizovala šéfredaktorka portálu rodinka.sk Kristína Turnerová Kováčiková.

Obdobie štúdia na slovenských školách bude sociálna poisťovňa overovať sama. Doklad o ukončení štúdia v zahraničí musia ženy predložiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika