Na hlavný obsah

Maturita z matematiky by v budúcnosti mohla mať dve úrovne obtiažnosti. Školám by to však prinieslo komplikácie

Zmeny v maturite sľubuje programové vyhlásenie vlády.

Maturita z matematiky by v budúcnosti mohla mať dve úrovne obtiažnosti. Školám by to však prinieslo komplikácie
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Maturanti by si v budúcnosti mohli vybrať, či chcú ľahšiu alebo ťažšiu maturitu z matematiky. Dve úrovne majú zatiaľ iba pri cudzích jazykoch.

Zmeny v maturite sľubuje programové vyhlásenie vlády. Minister školstva si myslí, že by tak na vysoké školy chodili lepšie pripravení študenti. Stredným školám by to prinieslo komplikácie.

Ak by sa do budúcna zaviedli dve úrovne maturity z matematiky, žiak by si vybral, z ktorej skúšku urobí. Stredoškoláci si myslia, že pre maturantov bude matematika menším strašiakom a priláka viac záujemcov.

Problematike dvoch úrovní maturity z matematiky sa venovala v Správach RTVS redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„Je pre nás veľmi dôležité, aby tie maturity boli efektívne, aby sa stredoškoláci nebáli a aby boli maturity prispôsobené žiakom, a nie aby sa oni museli prispôsobovať maturitám,“ uviedla prezidentka Aliancie stredoškolákov Alica Diošiová.

Maturita z matematiky je dobrovoľná, žiaci z nej nemusia robiť skúšku povinne. No vedomosti z nej potrebujú napríklad na prírodovedných odboroch vysokých škôl. A tu vidia vysokoškolskí pedagógovia rezervy.

„Študenti zo stredných škôl prichádzajú so slabšími vedomosťami, a rok od roka to klesá, čo je dosť veľký problém,“ podotkol prodekan pre vzdelávanie z Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity Štefan Koco.

Podľa ministra školstva by možnosť maturovať aj z ľahšej matematiky mohla prispieť k tomu, že sa na prírodovedné odbory budú hlásiť lepšie pripravení študenti.

„Mohlo by to pomôcť. Maturanti sa učia hlavne na maturitné predmety, čo je prirodzené a keď si nevyberú matematiku, tak cítiť, že majú veľmi nízku úroveň vedomostí,“ skonštatoval predseda Slovenskej matematickej spoločnosti Martin Kalina.

„Radšej nech sa aspoň trošku venujú tej matematike, ako keď by ich mala jedna náročná úroveň odradiť,“ doplnil prodekan z Prešovskej univerzity Koco.

Zavádzanie by nebolo jednoduché

Zavádzanie tejto novinky by pre stredné školy nebolo jednoduché, keďže na viac hodín matematiky by potrebovali aj viac učiteľov. Sú za to, aby sa to týkalo len niektorých typov škôl.

„My bežne každý rok otvárame seminár pre 50 detí, čo sú asi dva semináre. Ak by si mohli aj naši študenti vyberať z dvoch úrovní, určite by to bola komplikácia z hľadiska učiteľov. Ten istý učiteľ sa nemôže na jednej hodine pohybovať v dvoch úrovniach,“ vysvetlil riaditeľ Gymnázia na Bilíkovej ulici v Bratislave Daniel Kasala.

Zmena maturity z matematiky je podľa ministerstva školstva v rovine úvah v horizonte strednodobých cieľov a bude predmetom širokej diskusie. Aliancia stredoškolákov chce na najbližšom stretnutí s ministrom otvoriť aj tému povinnej maturity z matematiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko