Na hlavný obsah

Od leteckej tragédie pri obci Hejce uplynulo 18 rokov. Padlých vojakov si uctili pozostalí aj zástupcovia ozbrojených síl

Nehodu prežil iba jeden z vojakov.

Od leteckej tragédie pri obci Hejce uplynulo 18 rokov. Padlých vojakov si uctili pozostalí aj zástupcovia ozbrojených síl
Uctili si obete havárie slovenského vojenského lietadla pri maďarskej obci Hejce. Foto: RTVS

Od havárie slovenského vojenského lietadla pri maďarskej obci Hejce uplynulo 18 rokov. Vyžiadala si 42 obetí a bola najväčším leteckým nešťastím v dejinách samostatného Slovenska. Nehodu prežil iba jeden z vojakov.

Devätnásty január 2006. O pol ôsmej večer, len desať minút pred plánovaným pristátím v Košiciach, sa lietadlo so slovenskými vojakmi zrútilo neďaleko hraníc. Z lietadla, ktoré po páde zachvátil požiar, zostala len časť kabíny, zadná časť trupu a obhorené rozptýlené trosky.

Zástupcovia ozbrojených síl a taktiež ministerstva obrany si prišli uctiť pamiatku zosnulých vojakov na Vojenský cintorín v Liptovskom Mikuláši.

„Toho roku sme túto tradíciu založili a preto sme sa tu zišli. Zdá sa nám symbolické prepojenie minulosti s prítomnosťou a s odkazom hrdinov, ktorých sme povinní nasledovať,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

O pamiatke havárie slovenského vojenského lietadla z roku 2006 v Správach RTVS na spravodajskej :24 informovali redaktori Ondrej Behún a Erik Vrábel:

Pomník s menami padlých vojakov

Na vrchu Háj-Nicovô je pomník a cintorín vojakov prvého československého armádneho zboru. Pred tromi rokmi tu pribudol pamätník s menami padlých vojakov v novodobej histórii Slovenska.

Ozbrojené sily tak vytvorili pietne miesto, ako spomienku na všetkých padlých vojakov. Pripomínať si ich chcú vždy 19. januára, teda v deň najväčšej tragédie – pádu lietadla.

„Atmosféra, ktorá bola v Prešove pri rozlúčke s obeťami tejto tragédie, nás posunula, aby sme zabezpečili, že z nich nebudú čísla alebo štatistiky, ale príbehy, ktoré nás posunú ďalej,“ povedal minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Obete si uctili aj na mieste tragédie

Obete leteckého nešťastia si pripomenuli aj priamo na mieste tragédie v maďarskej obci Hejce. Spomínali na nich pozostalí, vojnoví veteráni aj vojaci. „Pre nás je to dôležité, lebo sme tam mali svojich blízkych. Povedali sme si, že každý rok, pokiaľ budeme vládať, tak sem prídeme a každý rok si ich uctíme,“ priblížil pozostalý Ľudovít Orlický.

„Ani raz sme to nevynechali. Myslím si, že sa nám tak trochu na duši uľaví,“ povedala pozostalá Darina Fabiniová.

Pozostalí sa po spomienke pri pamätníku v obci presunuli priamo na miesto nešťastia na vrch Borsó. Obete tam pripomína 42 dubových stĺpov. „Keď vidím tie stromy, ktoré sú tam skosené a predstavujem si, čo sa dialo v tom lietadle, tak mi zviera hruď,“ uviedol Orlický.

Obete leteckej havárie si pietnym výstupom na miesto nešťastia pripomenuli aj slovenskí vojaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny