Na hlavný obsah

Pacientov by mohli k špecialistom priamo objednávať všeobecní lekári cez nový systém. Lekári sú však proti

Zdravotnícka analytička nový systém víta.

Pacientov by mohli k špecialistom priamo objednávať všeobecní lekári cez nový systém. Lekári sú však proti
Ilustračná snímka lekárky pracujúcej na počítači. Foto: RTVS

Všeobecní lekári by po novom mohli objednávať pacientov k špecialistom. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) pripravuje službu elektronického objednávania. Lekári sú proti. Majú vlastné riešenie.

Všeobecní lekári by viac nemuseli posielať pacientov s výmennými lístkami k špecialistom. Namiesto toho by ich na odborné vyšetrenie rovno objednali. Špecialisti by im však museli sprístupniť svoje kalendáre, aby praktickí lekári videli, v ktorých ambulanciách majú voľné termíny.

„Pre nás je úplne neakceptovateľné, aby do objednávacieho kalendára špecializovanej ambulancie vstupoval ktokoľvek zvonku. Špecialista si musí sám organizovať prácu, musí rozhodnúť o tom, na ktorého pacienta treba koľko času, akú prioritu mu treba určiť,“ vysvetlila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Nielen špecialistom, ale ani všeobecným lekárom sa takýto spôsob elektronického objednávania nepozdáva. Tvrdia, že by to v ambulanciách spôsobilo zmätok.

„Ak by ktorýkoľvek lekár k inému lekárovi špecialistovi objednal pacienta do akéhosi virtuálneho okienka, čo je úplný nezmysel, tak lekár špecialista, ktorý by pacienta mal vyšetriť, tak vôbec nevie, aký pacient mu príde,“ uviedla prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

Systému e-objednávania sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Analytička nový systém víta

Zdravotnícka analytička a bývalá štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková nový systém víta. Hovorí, že pacienti by do ambulancií nemuseli vyvolávať a na vyšetrenia by sa dostali rýchlejšie. Službu by podľa nej mohli spúšťať postupne.

„Špecialisti by dali k dispozícii všeobecným lekárom iba niekoľko termínov počas týždňa a tie by si mohli obsadzovať. Veď aj dnes tento systém funguje. Špecialisti aj zmluvní lekári sprístupňujú svoje kalendáre. Vy sa môžete cez rôzne objednávkové portály objednať a takisto lekár vopred nevie, aký typ pacienta k nemu prichádza,“ povedala.

Lekári navrhujú svoje riešenie

Lekári sa zhodujú, že jediným riešením je, ak budú všeobecní lekári vkladať elektronické výmenné lístky do spoločného online úložiska. Odtiaľ by si ich stiahli špecialisti, ktorí majú voľné termíny. Pacientov by sami kontaktovali a na vyšetrenie objednali.

„NCZI má pripravených niekoľko scenárov fungovania e-objednania. Táto téma si však vyžaduje širšiu diskusiu a zhodu v rámci rezortu. V centre pozornosti by mal byť pacient,“ uviedlo v stanovisku NCZI.

„Táto téma nie je úplne uzatvorená. Rokujeme a keď budeme mať aj technické riešenie, s ktorým budú súhlasiť obe strany, tak potom budeme o tom informovať,“ reagovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko