Na hlavný obsah

Špecialisti odmietajú vystavovať elektronické PN-ku. Na zmenu ich vraj nikto nepripravil

Tvrdia, že s nimi nikto nekomunikoval.

Špecialisti odmietajú vystavovať elektronické PN-ku. Na zmenu ich vraj nikto nepripravil
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od januára musia elektronické PN-ky vystavovať aj špecialisti. Lekárom to určuje novela zákona o sociálnom poistení. Napriek tomu to odmietajú robiť. Tvrdia, že o zmene s nimi nikto vopred nekomunikoval a nikto ich na ňu nepripravil.

Elektronické PN-ky doteraz vystavovali všeobecní lekári, ambulantní gynekológovia, nemocnice a kúpele. Od tohto roka sa k nim pridali aj špecialisti, vrátane zubárov.

„Nič nebráni tomu, aby špecialisti mohli vystavovať e-PN. Informačné systémy, ktoré lekári využívajú, majú službu dostupnú. To znamená, že môžu zapisovať údaje o e-PN do e-zdravia,“ vysvetlila hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Daničová.

Problémom špecialistov s vystavovaním elektronických PN sa v reportáži v Správach :24 venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Pľúcna lekárka z Bratislavy to tak jednoducho nevidí. S vypisovaním e-PN-ky nemá skúsenosti, nikto ju na to nezaškolil. Navyše na rozdiel od všeobecného lekára nemá prístup k celkovej zdravotnej dokumentácii pacienta.

„Špecialista vidí nálezy iných lekárov iba v prípade, že ten pacient prichádza s elektronickým výmenným lístkom alebo, že by sme mali ešte jednu čítačku a pacient by mal občiansky preukaz s čipom. Čiže ja o pacientovi viem iba to, čo mi on povie.“ vysvetlila pneumologička Katarína Dostálová.

Žiadajú odklad povinnosti

Špecialisti žiadajú o odklad tejto povinnosti. Zároveň trvajú na tom, aby vystavovanie elektronickej práceneschopnosti bolo pre nich dobrovoľné a nie povinné.

Kým sa situácia nevyrieši, budú pacientov pre vypísanie e-PN-ky posielať k všeobecným lekárom. Či ich bude za to rezort zdravotníctva pokutovať, sme sa nedozvedeli. Ministerstvo na naše otázky nereagovalo.

„Im chýba akákoľvek vedomosť a skúsenosť, pretože kým pri všeobecných lekároch sa jednalo o zmenu po desaťročiach, kedy vypisovali klasickú papierovú PN, prechádzali na e-PN, aj tam mali adaptačný čas. Tu to bolo z hodiny na hodinu,“ skonštatovala riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová.

Zdravotnícka analytička upozorňuje, že špecialisti vedeli o pripravovanej zmene od roku 2022, keď e-PN-ku spustili.

„Ide o veľmi jednoduchú aplikáciu. Je to zjednodušenie procesu pre pacienta, je to debyrokratizácia. Skôr tá druhá rovina toho problému je nezáujem niektorých špecialistov vôbec vystavovať tieto PN, pretože tvrdia, že ich to môže obmedzovať v práci,“ dodala expertka na zdravotníctvo a bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko