Na hlavný obsah

Petr Pavel na návšteve v Jeruzaleme: Česko podporuje právo krajiny bojovať proti terorizmu

Český prezident sa stretol s prezidentom Izraela.

Petr Pavel na návšteve v Jeruzaleme: Česko podporuje právo krajiny bojovať proti terorizmu
Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR/Jakub Kotian

Česko plne podporuje právo Izraela bojovať proti terorizmu a chrániť svojich občanov. Zároveň vyjadruje obavy ohľadom civilných obetí. Český prezident Petr Pavel to v pondelok (15. 1.) povedal svojmu izraelskému náprotivku Jicchakovi Herzogovi pred rokovaním v Jeruzaleme.

Česko podľa Pavla nepovažuje Izrael iba za priateľa, ale tiež za strategického partnera. Podporuje zároveň návrat rukojemníkov unesených z južného Izraela hnutím Hamas a všetky aktivity, ktoré k tomu povedú. Chce túto tému zdôrazniť aj pri návšteve Kataru, ktorá je v pláne v stredu (17.1.).

Jedinou dlhodobou garanciou bezpečnosti pre Izrael je vyriešenie izraelsko-palestínskych otázok, musia k tomu prispieť ďalšie štáty v regióne, myslí si Pavel. Práve v Katare chce tiež podporiť snahu o mierové urovnanie konfliktu vtedy, keď Izrael dokončí vojenskú porážku Hamasu.

„Ich (palestínska) túžba po štátnej suverenite je jedným z predpokladov dlhodobej stability, spoločne s oveľa väčším zapojením krajín v regióne na dosiahnutie mierovej dohody,“ poznamenal.

Útok na Izrael bol podľa Pavla šokom

Izrael začal ofenzívu v Gaze v reakcii na útok Hamasu, ktorý v oblasti vládne od roku 2007 a ktorého ozbrojenci 7. októbra napadli izraelské pohraničie, kde zavraždili cez 1 200 ľudí a asi 240 osôb uniesli.

Stovku rukojemníkov prepustilo hnutie koncom novembra a vyše 130 ľudí ďalej zadržiava. Pri rozsiahlej izraelskej vojenskej operácii v Gaze podľa tamojších úradov riadených Hamásom prišlo o život zhruba 24 000 Palestínčanov, vrátane členov Hamasu.

Teroristický útok zo 7. októbra bol podľa Pavla šokom, nikto neočakával takúto brutalitu. Útok bol úmyselne brutálny a barbarský, aby vyprovokoval silnú reakciu, uviedol. „Civilisti na oboch stranách majú právo byť chránení,“ povedal tiež český prezident. Za zásadné podľa neho Česko považuje tiež to, aby všetci mali dostatočný prístup k humanitárnej pomoci.

Herzog poďakoval za podporu

Snímky následkov izraelskej ofenzívy podľa českej hlavy štátu menia vnímanie konfliktu verejnosťou. Často sa objavuje naratív, že Palestínčania sú obeťou, zatiaľ čo Izrael páchateľom. „Je v našom záujme aj v záujme Izraela, aby tieto snímky neprekryli realitu,“ povedal s tým, že svetu je nutné pripomínať, že pôvodcom vojny je Hamas a jeho októbrový útok.

Herzog poďakoval Pavlovi za podporu. Pripomenul, že prvým zahraničným štátnikom, ktorý Izrael navštívil po útoku Hamasu, bol šéf českej diplomacie Jan Lipavský. Izrael podľa izraelského prezidenta robí všetko pre návrat rukojemníkov zo zajatia Hamasu.

„Od ročného dieťaťa po 85-ročných starých rodičov,“ povedal Herzog. Hamas podľa neho hrá cynickú psychologickú hru, keď napríklad v nedeľu (14. 1.) zverejnil video trojice zadržaných, na konci ktorého radikáli uviedli, že v pondelok budú informovať o ich osude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet