Na hlavný obsah

Zmeny v zákone o cestnej premávke: Vodičom pribudne nová povinnosť, týka sa priechodov pre chodcov

Novela by mala zvýšiť bezpečnosť chodcov.

Zmeny v zákone o cestnej premávke: Vodičom pribudne nová povinnosť, týka sa priechodov pre chodcov
Ľudia kráčajú cez priechod pre chodcov. Foto: TASR/František Iván

Začiatkom budúceho roka plánuje vláda prijať novelu zákona o cestnej premávke. Tá zvýši bezpečnosť chodcov a zosúladí predpisy so zvyškom európskych krajín. Oproti pôvodnému návrhu sa bude novela schvaľovať v skoršom termíne na základe hromadnej pripomienky, iniciovanej Občianskym združením Cyklokoalícia.

V súčasnosti platí, že chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani na priechode pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich áut nemôže bezpečne cez vozovku prejsť.

„Čo sa týka povinnosti chodcov, tak sa veľké zmeny nepredpokladajú. Podstatnejšie sú zmeny, ktoré sa týkajú povinností vodičov,“ priblížil prezident OZ Cyklokoalícia Dan Kollár.

Teraz platí, že vodič je povinný sa približovať k priechodu pre chodcov len takou rýchlosťou, aby bol schopný umožniť chodcovi bezpečný priechod. Ak poslanci schvália pripravovanú novelu, tak bude vodič zároveň povinný umožniť bezpečný priechod aj chodcovi, ktorý sa zjavne chystá vstúpiť na vozovku.

V okolitých krajinách je to podobne. „Táto úprava vychádza z dohovoru o cestnej premávke, čo je medzinárodná zmluva, v ktorej je aj Slovensko zmluvnou stranou, a ktorá je štandardom pravidiel cestnej premávky v celej Európe. Slovensko sa v tejto veci doteraz trochu odchyľuje od tohto štandardu,“ skonštatoval Kollár.

„Keď chceme túto zmenu zjednodušiť, tak sa používa výraz absolútna prednosť chodca, ale radšej by sme sa mu vyhli. Tá prednosť nie je absolútna, chodec stále bude mať nejaké svoje povinnosti, nemôže skočiť pred auto a počítať s tým, že sa nič nestane, znamená to možno skutočnú prednosť,“ uzavrel Kollár.

Aký je postoj prezidenta OZ Cyklokoalícia Dana Kollára ku kontroverznej cyklotrase na bratislavskom nábreží? Pozrite sa čo k tomu povedal v relácii RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko