Na hlavný obsah

Po takmer 90 rokoch možno našli stratené lietadlo americkej letkyne Amelie Earhartovej

Sonar zachytil na dne oceánu obrys pripomínajúci jej lietadlo.

Po takmer 90 rokoch možno našli stratené lietadlo americkej letkyne Amelie Earhartovej
Americká letkyňa Amelia Earhartová. Foto: Profimedia

Zmiznutie Amelie Earhartovej nad Tichým oceánom pred 87 rokmi je jednou z najväčších záhad v histórii lietania. Minulé desaťročia dali vzniknúť rade konšpiračných teórií, ktoré vysvetľujú okolnosti jej zmiznutia počas cesty okolo sveta v lete 1937.

Teraz prieskumnícky tím Deep Sea Vision oznámil, že pomocou sonarov zachytil na dne oceánu obrys, ktorý zodpovedá stroju Lockheed L-10 Electra, na ktorom Earhartová lietala.

Objekt, ktorý by mohol byť Earhartovej lietadlom, sa podľa Deep Sea Vision nachádza zhruba 4 900 metrov pod hladinou mora asi 150 kilometrov od Howlandovho ostrova, kde mali Earhartová a jej navigátor Fred Noonan pri osudnej ceste plánované medzipristátie a doplnenie paliva.

Objekt sa podarilo objaviť pomocou autonómnej ponorky Hugin 6 000 z dielne nórskej firmy Kongsberg. Šestnásťčlenný tím na instagramovom profile zo svojej expedície zverejnil video. Prieskumníci podľa neho skenovali vyše 13-tisíc štvorcových kilometrov morského dna.

Šéf spoločnosti Tony Romeo, bývalý pilot a zamestnanec amerických spravodajských služieb, povedal denníku The Wall Street Journal (WSJ), že projekt pátrania po Earhartovom lietadle ho stál 11 miliónov dolárov (vyše 10 mil. eur), vrátane výdavkov za pokročilé vybavenie. Peniaze získal pred tromi rokmi predajom svojich nehnuteľností.

Či obraz na sonare naozaj predstavuje stroj legendárnej letkyne, sa zatiaľ nevie. Podľa odborníkov, s ktorými hovoril WSJ, sa treba na objekt fyzicky pozrieť. „Dovtedy neexistuje možnosť, ako s určitosťou povedať, o čo ide,“ uviedol podmorský archeológ Andrew Pietruszka.

Priekopníčka ženského lietania Earhartová v roku 1928 v tridsiatich rokoch preletela Atlantik. O dva roky neskôr prekonala rýchlostný rekord v ženskom lietaní a v 34 rokoch preletela oceán znova, tentoraz sama.

Po vzore prvého sólového pokoriteľa Atlantiku Charlesa Lindbergha ju prezývali „Lady Lindy“. V roku svojich štyridsiatych narodenín si naplánovala cestu okolo sveta, počas ktorej však zmizla a jej telo nikdy nenašli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet