Na hlavný obsah

Prezidentské voľby: Pozícia P. Pellegriniho je ešte silnejšia. Viacerí by podporili aj J. Banáša či Ľ. Ódora, zistil MEDIAN SK

Druhú najväčšiu podporu by získal I. Korčok.

Prezidentské voľby: Pozícia P. Pellegriniho je ešte silnejšia. Viacerí by podporili aj J. Banáša či Ľ. Ódora, zistil MEDIAN SK
Zľava Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Martin Baumann, Koláž RTVS

Podpora predsedu parlamentu a strany Hlas-SD Petra Pellegriniho v kontexte prezidentských volieb stúpa. Druhý najvyšší počet hlasov by podľa januárového modelu agentúry MEDIAN SK získal bývalý šéf diplomacie Ivan Korčok. Agentúra volebný model zverejnila vo štvrtok (4. 1.).

„Najvyššou podporou aj naďalej disponuje P. Pellegrini, nasledovaný I. Korčokom a Robertom Ficom (Smer-SD). Nad dve precentá v modeli získali ďalej Jozef Banáš, Ľudovít Ódor, Milan Uhrík (Republika), Boris Kollár, Robert Mistrík a Maroš Žilinka. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom narástla podpora ako P. Pellegrinimu, tak aj I. Korčokovi. Podpora P. Pellegriniho však narástla výraznejšie,“ uvádza MEDIAN SK.

Podľa volebného modelu by Pellegrini získal 30,3 percenta hlasov, Korčok 23,3 percenta. Ďalej premiéra Fica by volilo 15,2 percenta opýtaných, spisovateľa a bývalého politika Banáša 5,5 percenta z nich. Expremiér Ódor by získal 4,9 percenta hlasov, Uhríka by podporilo 4,2 percenta voličov, Kollára 3,7 percenta. Trojpercentnú hranicu by prekonal aj Mistrík (3,2) percenta.

Pellegriniho podpora oproti predošlému volebnému modelu agentúry MEDIAN SK stúpla o 5,7 percentuálneho bodu (z 24,6 na 30,3 percenta). Korčokova podpora stúpla mierne, o 2,1 percentuálneho bodu (z 21,2 na 23,3 percenta).

Pod úrovňou troch percent by zostali europoslankyňa Miriam Lexmann aj generálny prokurátor Žilinka. Akéhokoľvek iného kandidáta by podľa modelu MEDIAN SK volilo 5,1 percenta opýtaných.

Pozrite si blok zo Správ :24, ktorý sa prieskumu venoval:

Preferencie stúpajú, deklarovaná účasť klesá

Deklarovaná účasť na voľbách oproti minulému mesiacu klesla. Podľa MEDIAN SK dosahuje úroveň 42 percent. S tými minulými prezidentskými voľbami z roku 2019 je však porovnateľná.

Čo sa týka rozhodovania sa voličov, svojím kandidátom si je istých 60 percent respondentov, ktorí pôjdu voliť. "Ďalších 40 percent nie je jednoznačne rozhodnutých a svoje rozhodnutie môžu ešte zmeniť. Z tohto dôvodu môžeme s blížiacim sa termínom volieb očakávať zmeny v podpore kandidátov," skonštatoval analytik agentúry Michal Mislovič.

Agentúra MEDIAN SK uskutočnila zber údajov na vzorke 1 086 respondentov v termíne od 13. 11. 2023 do 17. 12. 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko