Na hlavný obsah

Záujem o voľbu poštou stúpa, v prezidentských voľbách však možná nie je. Vláda sa so zmenou neponáhľa, dôvody sú rôzne

Umožní to však až od roku 2029.

Záujem o voľbu poštou stúpa, v prezidentských voľbách však možná nie je. Vláda sa so zmenou neponáhľa, dôvody sú rôzne
Ilustračná snímka voliča vhadzujúceho hlasovací lístok do volebnej urny. Foto: RTVS

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) by mal vyhlásiť termín prezidentských volieb začiatkom januára. Odovzdať svoj hlas však nebudú môcť všetci občania. Voliť poštou zo zahraničia sa dať nebude. Vláda to chce do budúca zmeniť.

Záujem o voľbu poštou zo zahraničia každoročne stúpa. V septembrových predčasných parlamentných voľbách takto hlasovalo takmer 59-tisíc občanov.

„Čoraz viac občanov Slovenskej republiky pracuje v zahraničí, pretože z tých voličov, ktorí hlasovali vo voľbách do Národnej rady bol iba zlomok tých, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí,“ povedala riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Voľbe poštou v prezidentských voľbách sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Bodáková:

Prezidenta však voliť poštou zahraniční Slováci nebudú môcť. Musel by sa na to najprv zmeniť zákon. Vládna koalícia si túto možnosť dala do programového vyhlásenia vlády. Umožní to však až od roku 2029. Už v predošlom volebnom období bola snaha zaviesť takúto voľbu. Nakoniec zlyhala na politickej nezhode.

„Politické strany v skutočnosti nemajú záujem riešiť prezidentské voľby prostredníctvom volieb poštou zo zahraničia. Je to z toho dôvodu, že jednoducho z toho nemajú žiadny zisk,“ myslí si politológ Miroslav Řádek.

„Máme iné priority ako teraz riešiť, či poštou, nepoštou alebo ako. Ak ste si nevšimli, tak máme najhoršie verejné financie v Európe,“ uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

Politológ vidí aj iný dôvod nezáujmu

Dôvodom nezáujmu zaviesť voľbu poštou môže byť podľa politológa aj fakt, že zahraniční Slováci preferujú liberálnejšie strany. „Zahraniční Slováci nevolia kandidátov takých tých národne a sociálne orientovaných politických strán, ktoré sú v súčasnosti napríklad opäť zastúpené vo vláde,“ skonštatoval Řádek.

Šéfka odboru volieb tvrdí, že zabezpečenie voľby poštou pri prezidentských voľbách bude komplikovanejšie ako pri parlamentných. Dôvodom je pravdepodobnosť druhého kola, ktoré sa koná v prípade, že ani jeden kandidát nezíska v prvom nadpolovičnú väčšinu hlasov.

„Medzi prvým a druhým kolom máme iba dva týždne, to znamená, nájsť také riešenie, aby voliči stihli hlasovať, nech sa kdekoľvek v zahraničí nachádzajú,“ pokračovala Chmelová.

Ak budú Slováci zo zahraničia chcieť voliť na jar prezidenta, budú musieť pricestovať na Slovensko. Ak tu nemajú trvalý pobyt, musia sa preukázať pasom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko