Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností pravdepodobne viac klesať nebudú, vysoké úroky hypoték zostanú

Podľa Slovákov je bývanie príliš drahé.

Ceny nehnuteľností pravdepodobne viac klesať nebudú, vysoké úroky hypoték zostanú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vlaňajší trend poklesu cien nehnuteľností sa v tomto roku pravdepodobne zastaví, predpokladajú analytici. Ľudia budú naďalej čeliť vysokým úrokovým sadzbám hypoték. Mnohí si preto nemôžu dovoliť kúpiť vlastnú nehnuteľnosť.

Pôvodná cena dvojizbového bytu v Bratislave bola 185 000. Po poklese cien, ktorý prišiel vlani, by ste za ten istý byt zaplatili 162 000 eur. Ďalší pokles cien analytici v roku 2024 nepredpokladajú.

Ako to na Slovensku vyzerá s nehnuteľnosťami zisťovala v relácii Správy RTVS Nina Miščinová:

„V súčasnosti Slováci chcú kupovať nehnuteľnosti a majú záujem, ale jednoducho nie je im umožnené kupovať nehnuteľnosti. Dnes je bývanie nedostupné,“ uviedol prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Ján Palenčár.

Podľa Slovákov je bývanie príliš drahé. Od kúpy bývania na hypotéku ľudí odrádzajú najmä vysoké úrokové sadzby. „Ten priemerný trh sa pohybuje na úrovni zhruba 3,5 percenta, teraz hovoríme o priemernej úrokovej sadzbe rámci EÚ. V súčasnosti však na Slovensku sú úrokové sadzby viac ako štyri alebo štyri a pol percenta,“ ozrejmil Palenčár.

Pre väčšinu tých, ktorým sa nepodarilo získať úver, je riešením prenájom bývania. „A tu vidíme, že sa zvýšil záujem o bývanie v nájme, a tak isto sa zvýšila cena nájmov v priemere na Slovensku o 10 percent,“ priblížil Ján Palenčár.

Podľa realitnej maklérky Róberty Meckovej, by mohlo byť riešením, keby banky upustili od prísnych podmienok pri udeľovaní úverov. „Viem, že v Čechách došlo v období asi pred rokom ku zmene v posudzovaní v bankách, čo sa týka klientov, že ich posudzujú iným spôsobom. Takže možno aj toto čiastočne ovplyvnilo kúpyschopnosť Čechov,“ dodala.

Podľa analytikov, by pokles vysokých úrokových sadzieb mal prísť ku koncu roku 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika