Na hlavný obsah

Rusko má generáciu športovcov bez olympijskej skúsenosti. Je možné, že sa zriekne aj ďalších hier

Paríž bude už treťou letnou olympiádou, na ktorej ruskí reprezentanti nevystúpia.

Rusko má generáciu športovcov bez olympijskej skúsenosti. Je možné, že sa zriekne aj ďalších hier
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Rusku už vyrástla generácia športovcov, ktorí nemali šancu zúčastniť sa olympijských hier. Posťažoval sa v médiách pol roka pred olympiádou v Paríži na „krízu ruskej atletiky“ slávny sovietsky – a potom ruský – skokan Radion Gataullin.

Paríž bude už treťou letnou olympiádou, na ktorej ruskí reprezentanti nevystúpia. Najskôr to tak bolo kvôli škandálu so štátom riadeným dopingom, v súčasnosti kvôli vojne Ruska proti Ukrajine.

Medzinárodný olympijský výbor síce pripustil účasť niektorých ruských a bieloruských športovcov s neutrálnym postavením, avšak mnohí Rusi považujú stanovené podmienky za príliš ponižujúce a už sa účasti zriekli, napríklad hviezdny plavec Kliment Kolesnikov.

Situácia pripomína podľa portálu Novaja gazeta JEvropa pomery v Sovietskom zväze pred Letnými olympijskými hrami v Los Angeles 1984. Úrady a funkcionári vyvíjajú nátlak na športovcov, aby sa sami olympiády zriekli, a režim nemusel ohlasovať nepopulárne rozhodnutie.

„Teraz u nás už vyrástlo celé pokolenie športovcov, ktorí nevystupovali na medzinárodných súťažiach. To je hlavný zápor terajšej situácie,“ povedal denníku Sovetsky Sport Gataullin, niekdajšia športová legenda, strieborný medailista z olympiády 1988 a druhý skokan o žrdi, ktorý po Sergejovi Bubkovi prekonal latku vo výške šesť metrov.

Posťažoval sa, že jeho dcéra, patriaca medzi najlepšie ruské skokanky, mohla párkrát súťažiť ako neutrálna športovkyňa, ale to bolo všetko.

Reprezentovať Rusko sa jej nepodarilo. „Už sa ani nevie, aké to je – reprezentovať Rusko v zahraničí s hymnou a vlajkou,“ dodal.

Športovcov s medailou zostáva už len pár

Ruských športovcov, ktorí vybojovali medaily, je už len pár a sú „v kritickom veku“, napríklad strieborná olympijská medailistka v skoku o tyči Anželika Sidorovová.

Gataullin pripustil, že aj keby ruskí atléti súťažili v Paríži, úspechy by boli skôr ojedinelé, pretože úspech na olympiáde si vyžaduje súhru mnohých faktorov, no sotva najlepší výsledok dosiahne športovec bez skúseností.

Kritériá sú prísne

„Úprimne povedané, neviem si predstaviť, ktorí ruskí atléti by súťažili podľa kritérií, ktoré vyžadujú. Je to absolútne nereálne,“ doplnil niekdajší športovec a tréner, ktorý je v súčasnosti športovým funkcionárom.

Dodal, že jeho vlastná dcéra je v armádnom klube CSKA, a preto nemá šancu ísť na olympiádu. Členkou toho istého klubu bývala aj Jelena Isinbajevová, ale tá sa podľa neho dopustila veľkej chyby, keď svoje niekdajšie vojenské hodnosti označila len za formálne.

„Je možné, že ju pritlačili k múru, ale zdá sa mi, že sa odrezala od možnosti vrátiť do vlasti a normálne žiť v Rusku,“ povedal Gataullin.

Novaja gazeta JEvropa napísala, že aj keby niektorý z ruských športovcov spĺňal kritériá pre Paríž, jeho účasť „potopia“ hodnostári, vystrašení predstavou, že by sa mohli znepáčiť vedeniu štátu.

A tak činitelia, často sami bývalí športovci, čelia veľmi silnému pokušeniu „demonštratívne sa zrieknuť olympiády rukami samotných športovcov“ – s odôvodnením, že jedni predsa nemôžu ísť, keď nemôžu všetci, a že sa nemožno ponižovať pred tými, ktorí nemajú radi Rusov, a to v čase, keď spoluobčania zomierajú na fronte.

„Tieto argumenty možno rýchlo zneškodniť protiargumentmi. Tí, ktorí ich predkladajú, však nechcú poctivú debatu, ale vytvoriť trend: Vraj sami športovci sa rozhodli nezúčastniť a my sme nemohli nevypočuť ich stanovisko čestných vlastencov,“ poznamenal ironicky portál.

Súčasných ruských športovcov prirovnal k novodobým nevoľníkom, ktorí nikde nenájdu zastavenie a ktorí sú plne závislí od hodnostárov.

Situácia pripomína rok 1984

Všetko podľa serveru „maximálne pripomína rok 1984“, keď vedenie Sovietskeho zväzu túžilo po odplate za bojkot olympijských hier 1980 kvôli vpádu sovietskych vojsk do Afganistanu. Do Moskvy vtedy neprišli športovci zo 65 krajín.

No zámienku sa nedarilo nájsť, a tak počas celej jari strašili, že sovietskym športovcom v Los Angeles vytvoria neznesiteľné podmienky, že sa chystajú provokácie a že za takýchto okolností na olympiádu ísť nemožno.

Napokon nešlo 12 krajín a veľa športovcov prišlo po potenciálne medaily a slávu. Scenár sa opakuje, snáď len šikovnejšie zrežírovaný, aby to vyzeralo, že sa rozhodli sami športovci. Režim je s ľudom, a tak „svojich“ športovcov v ich rozhodnutí podporí, predpovedal server.

„Hlavná cesta je už vytýčená: Pripravujú nás na to, že Rusko bude bojkotovať olympijské hry. Neurobí to rukami politikov, to by nebolo správne. Politici podporia riešenie až následne. Nebude to ich riešenie, ale riešenie športovcov,“ usúdila Novaja gazeta JEvropa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport