Na hlavný obsah

Zelenskyj žiada medzinárodné vyšetrovanie havárie lietadla s ukrajinskými vojnovými zajatcami

Moskva zo zostrelenia stroja viní Ukrajinu.

Zelenskyj žiada medzinárodné vyšetrovanie havárie lietadla s ukrajinskými vojnovými zajatcami
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada medzinárodné vyšetrovanie stredajšej (24. 1.) havárie ruského vojenského lietadla Il-76 v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Pri havárii zahynuli všetky osoby na palube. Moskva zo zostrelenia stroja viní Ukrajinu. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

„Naša krajina bude trvať na medzinárodnom objasnení,“ povedal Zelenskyj. „Rusi za zahrávajú so životmi ukrajinských väzňov, s pocitmi ich rodinných príslušníkov a emóciami našej spoločnosti,“ dodal. Prezident nepotvrdil a ani nepoprel tvrdenia Ruska, že lietadlo zostrelili Ukrajinci, píše AFP.

Zelenskyj ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi nariadil, aby zahraničným partnerom poskytol všetky informácie, ktoré má Ukrajina k dispozícii, píše DPA.

Hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (HUR MO) sa podľa Zelenského slov pokúša získať viac informácií o desiatkach ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí sa podľa vyjadrení Ruska nachádzali na palube.

Moskva uviedla, že zahynulo všetkých 74 ľudí na palube vrátane 65 ukrajinských vojakov prevážaných na výmenu zajatcov.

Ukrajinská rozviedka v stredu uviedla, že nemá „spoľahlivé informácie“ o tom, kto sa na palube nachádzal. Kyjev však potvrdil, že v stredu sa mala uskutočniť výmena väzňov.

Mimoriadne zasadnutie BR OSN

Kyjev podľa rozviedky nebol vopred informovaný o potrebe zaistiť bezpečnosť vzdušného priestoru v oblasti okolo mesta Belgorod vo vopred stanovenom čase tak, ako sa to stalo doteraz už niekoľkokrát pri výmene väzňov.

Rusko v spojitosti s haváriou lietadla požiadalo o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa uskutoční vo štvrtok (25. 1.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet