Na hlavný obsah

Ruský súd zamietol ďalšie sťažnosti väzneného Navaľného

Trest si momentálne odpykáva vo väzenskom tábore Polárny vlk.

Ruský súd zamietol ďalšie sťažnosti väzneného Navaľného
Líder ruskej opozície Alexej Navaľný. Foto: TASR/AP

Ruský najvyšší súd vo štvrtok (11. 1.) zamietol dve žaloby odsúdeného opozičného politika Alexeja Navaľného, ktoré súvisia s podmienkami väzby v nápravnovýchovnom tábore. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom vo štvrtok na sociálnych sieťach informovali Navaľného spolupracovníci.

V prvom súdnom spore Navaľnyj napadol pravidlá, ktoré povoľujú väzňom len 15 minút na stravovanie. Druhá sťažnosť sa týkala nároku, aby väzeň mohol mať v cele aj viac ako dve knihy s náboženským obsahom a v trestnej cele aspoň jednu.

V prvom prípade Navaľnyj argumentoval príkladom instantných rezancov, ktoré treba najprv zaliať vriacou vodou a jesť až po niekoľkých minútach.

„Vriaca voda, ktorá sa prináša do cely vo veľkých hrnčekoch, jednoducho nestihne vychladnúť. Problémy sú aj s umývaním a šúpaním zeleniny a jej krájaním lyžičkou,“ upozornili Navaľného kolegovia v statuse na sociálnych sieťach.

Na samotke sedem dní

Navaľnyj si svoj trest momentálne odpykáva vo väzenskom tábore Polárny vlk v Jamalskonemeckom autonómnom okruhu na Ďalekom severe ázijskej časti Ruskej federácie. Od 9. januára, keď sa skončil jeho pobyt v povinnej karanténe, je Navaľnyj opäť v trestnej cele — tentoraz za to, že sa odmietol predstaviť“ formou, akú vyžaduje väzenský poriadok, nereaguje na výchovnú prácu a „nevyvodzuje z nej pre seba správne závery“. Na samotke Navaľnyj zostane sedem dní.

Doteraz bol Navaľnyj v trestnej cele 23-krát — okrem iného pre nezapnutý gombík na golieri väzenskej uniformy alebo za odmietnutie umývať väzenský plot.

Pred prevozom do tábora Polárny vlk — v decembri 2023 — si Navaľnyj odpykával trest vo väzenskom tábore IK-6 v obci Melechovo vo Vladimírskej oblasti.        

Vlani v auguste Navaľného odsúdili na 19 rokov odňatia slobody vo väzení s osobitným režimom. Predtým ho súd uznal za vinného z extrémistickej činnosti.

Navaľnyj sa považuje za nevinného a tento verdikt označuje za politicky motivovaný. Ľudskoprávne organizácie považujú Navaľného za politického väzňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet