Na hlavný obsah

Alexeja Navaľného opäť objavili, nachádza sa v trestaneckej kolónii v Arktíde

Našli sme Alexeja Navaľného, oznámila jeho hovorkyňa.

Alexeja Navaľného opäť objavili, nachádza sa  v trestaneckej kolónii v Arktíde
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Uväzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý bol takmer tri týždne nezvestný, presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde. V pondelok (25. 12.) to oznámila jeho hovorkyňa. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

„Našli sme Alexeja Navaľného. V súčasnosti sa nachádza v trestaneckej kolónii IK-3 v meste Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. V pondelok ho navštívil jeho právnik, Alexejovi sa darí dobre,“ vyhlásila jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Drsné podmienky

Kolónia sa nachádza približne 1900 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Podľa právnika a Navaľného spolupracovníka Ivana Ždanova ide o jednu z najsevernejších a najvzdialenejších kolónií.

„Podmienky sú tam drsné, s osobitným režimom vo večne zamrznutej oblasti“ a veľmi obmedzeným kontaktom s vonkajším svetom, poznamenal Ždanov.

Ždanov tiež poďakoval podporovateľom, aktivistom, novinárom aj médiám za podporu. Uviedol, že Navaľného podporovatelia poslali 618 žiadostí o oznámenie miesta jeho pobytu. Pôvodne sa nachádzal v trestaneckej kolónii 250 kilometrov východne od Moskvy.

Navaľného spojenci sa pripravovali na jeho presun do trestaneckej kolónie so špeciálnym režimom, čo je v ruskom väzenskom systéme najtvrdší typ väzenia. Od 6. decembra však nebolo známe, kde sa nachádza. To vzbudilo obavy aj zo strany západných štátov a ľudskoprávnych organizácií.

Agentúra AP podotkla, že presuny väzňov do iných väzníc v Rusku zvyčajne trvajú dlho, niekedy aj týždne. Rodinám väzňov ani ich advokátom počas takýchto presunov neposkytujú žiadne správy a informácie o mieste ich pobytu sú obmedzené alebo nedostupné.

Navaľnyj (47), ktorý je tŕňom v oku ruského prezidenta Vladimira Putina, je od roku 2021 uväznený na 19 rokov pre obvinenia z extrémizmu. Za mreže sa dostal po tom, čo prežil pokus o vraždu otravou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet