Na hlavný obsah

Polícia zadržala popredného ruského opozičného politika Sergeja Udalcova

Obvinila ho zo schvaľovania terorizmu.

Polícia zadržala popredného ruského opozičného politika Sergeja Udalcova
Sergej Udalcov. Foto: TASR/AP

Popredný opozičný politik zoskupenia Ľavý front Sergej Udalcov skončil v rukách polície. Obvinila ho zo schvaľovania terorizmu. Uviedla to vo štvrtok (11. 1.) s agentúrou Interfax s odvolaním sa na advokátku politika Violettu Volkovovú.

Právnička je presvedčená, že sa jej klient ničoho nedopustil. O podrobnostiach prípadu však nesmie informovať, pretože ju k tomu zaviazali vyšetrovatelia. Očakáva sa, že vyšetrovatelia v piatok (12. 1.) požiadajú súd o vzatie- Udalcova do väzby.

Sám Udalcov ohlásil, že uňho policajti vykonali domovú prehliadku a potom ho predviedli na výsluch.

Ľavicový radikál

Udalcov, tešiaci sa povesti ľavicového radikála, v roku 2017 vyšiel z väzenia, kde si odpykal 4,5 roka väzenia za organizovanie nepokojov proti zvoleniu Vladimira Putina za prezidenta v roku 2012. Súd mu tiež stanovil niekoľkoročný dohľad po prepustení z väzenia, kde si odpykal celý trest. Zakázal mu tiež navštevovať masové akcie či opúšťať hlavné mesto.

Udalcov 20 rokov protestoval proti režimu, na desiatkach demonštrácií bol zatknutý a bol aj politickým väzňom, ale po prepustení z väzenia podporil ruskú anexiu Krymu a tiež predvlaňajší vpád ruských vojsk do susednej krajiny a následné prijatie represívnych zákonov označil za „nevyhnutné“, pripomenul server Meduza.

Podobne ako Udalcov bol zadržaný aj iný kritik Kremľa a súčasne podporovateľ vojny Igor Girkin, známy tiež ako Strelkov. Udalcov vlani v novembri tvrdil, že sa Strelkov zúčastní na „primárkach“ pre výber spoločného prezidentského kandidáta za ľavicové a vlastenecké sily.

Sám Udalcov pre odsúdenie z minulosti nemôže kandidovať, ale jeho manželka kandidovala za komunistov do moskovského snemu a do parlamentu. Síce neúspešne, ale nakoniec pred dvoma rokmi získala poslanecký mandát namiesto zákonodarcu, ktorý rezignoval na svoj post.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet