Na hlavný obsah

Slovenské eurofondy čaká rozsiahla revízia, meniť sa budú aj ich priority

Slovensko má v súčasnosti až 113 priorít.

Slovenské eurofondy čaká rozsiahla revízia, meniť sa budú aj ich priority
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR plánuje v tomto roku rozsiahlu revíziu eurofondov a zníženie počtu priorít. Dôvodom je, že Slovensko ich má v súčasnosti až 113. Vyhlásil to v utorok (23. 1.) štátny tajomník MIRRI SR Michal Kaliňák po výjazdovom rokovaní vlády. Avizoval aj ďalšie legislatívne zmeny.

„Tento rok musíme ísť do obrovskej revízie eurofondov. Slovensko má 113 priorít v rámci eurofondov, takže vlastne prioritou pre Slovensko nie je nič. Takže práve v dialógu so samosprávami a regiónmi pôjdeme zmenšiť objem priorít, aby sme na reálne priority mohli mať reálne peniaze,“ priblížil Kaliňák.

Štátny tajomník avizoval v tomto roku aj zmeny. Budú sa týkať napríklad zákona o najmenej rozvinutých okresoch. „Skončíme s kritériom ‚nezamestnanosť‘ a rozšírime tieto kritériá. Nedotvára to komplexný obraz o regióne,“ dodal.

Rezort podľa neho plánuje taktiež zmeny v zákone o regionálnom rozvoji. Rovnako aj v ďalších zákonoch, ktoré sa týkajú zlepšenia čerpania eurofondov, ako aj nastavovania celého konceptu regionálneho rozvoja.

„Iba včera sme informovali prednostov a primátorov z okresov, ktoré sú najmenej rozvinuté, o tom, akým spôsobom ideme pomôcť s objemom siedmich miliónov eur. Celkovo hovoríme o 17 miliónoch eur pre najmenej rozvinuté okresy a súbežne s tým hovoríme o ďalších peniazoch, ktoré majú tieto okresy k dispozícii,“ uviedol Kaliňák.

Presun prostriedkov bude mať podľa neho zmysel, ak bude uvoľnená rýchlosť čerpania eurofondov aj zmenami v stavebnej legislatíve a zvýšením limitov vo verejnom obstarávaní (VO). „Starostovia a primátori žijú v obrovskom chaose a napätí vo vzťahu k tomu, ako bude vyzerať stavebná legislatíva po 1. apríli tohto roku. Hrozí jej reálny kolaps, ktorý môže v praxi znamenať zníženie čerpania eurofondov a zníženie čerpania plánu obnovy,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko