Na hlavný obsah

Juraj Blanár po zasadnutí Rady EÚ: Pre Slovensko je prijateľné vyplácanie pomoci Ukrajine v ročných splátkach

Hovoril tiež o vyhodnocovaní jej účinnosti.

Juraj Blanár po zasadnutí Rady EÚ: Pre Slovensko je prijateľné vyplácanie pomoci Ukrajine v ročných splátkach
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltan Balogh

Pondelňajšie (22. 1.) diskusie európskych diplomatov v Bruseli o Ukrajine boli predprípravou na mimoriadny samit EÚ, ktorý sa bude konať začiatkom februára. Uviedol to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.

Blanár po rokovaniach potvrdil, že na budúcotýždňovom samite (1.2.) sa lídri členských krajín pokúsia nájsť spôsob, ako finančne pomáhať Ukrajine ďalšie štyri roky, pričom sa hovorí o balíku 50 miliárd eur.

„Slovenská pozícia sa nemení. Sme pripravení konštruktívne o tom diskutovať. Máme ale podmienky, aby to nemalo dopad na kohéznu politiku, flexibilitu a možnosť čerpať finančné prostriedky na rôzne projekty v pohraničí súvisiace s logistikou a obnovou Ukrajiny po skončení vojny,“ vysvetlil.

Neexistuje jednotný názor

Dodal, že čo sa týka nástroja pre Ukrajinu, o ktorom sa bude rokovať na samite, bude treba dospieť k nejakej dohode. Na túto tému medzi členskými krajinami neexistuje jednotný názor.

„Je tu vyhranený postoj zo stany Maďarska. Prišlo s návrhom, o ktorom sa dá diskutovať. My sme o tom pripravení diskutovať. Aj my máme nejaké návrhy, ktoré odprezentoval premiér na decembrovom samite,“ zdôraznil Blanár.

Spresnil, že pre Slovensko je prijateľným aj riešenie s ročným vyplácaním pomoci Ukrajine. Zároveň sa má vyhodnocovať jej účinnosť a to, či nedochádza k jej zneužitiu.

„Vidím veľkú snahu dohodnúť sa a zdôrazňujem, že pozícia Slovenska sa nemení v tom, že nebude Ukrajine poskytovať žiadne zbrane po vládnej línii, zo skladov ozbrojených síl. Deklarujeme, že vojenská pomoc má byť na bilaterálnej úrovni krajín EÚ, a nie na úrovni Únie ako takej,“ odkázal.

Výroky Roberta Fica

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok odmietlo sobotňajšie (20. 1.) výroky slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že Ukrajina i Rusko budú musieť v záujme ukončenia konfliktu urobiť ústupky. Kyjev zdôraznil, že kompromis neprichádza do úvahy.

Blanár na otázku týkajúcu sa kyjevského postoja odpovedal, že „opäť sa niekto snaží prekrúcať pozíciu SR“.

„Slovensko jednoznačne podporuje Ukrajinu, ktorá by mala byť celistvá v medzinárodne uznaných hraniciach. Toto je naša pozícia a odsudzujeme jasné porušenie medzinárodného práva narušením tejto integrity zo strany Ruskej federácie,“ uviedol Blanár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko