Na hlavný obsah

Slovensko pošle do Francúzska hasičov i techniku. Pomoc poskytne aj Česká republika

Súvisí to s povodňovou situáciou na severozápadnom pobreží.

Slovensko pošle do Francúzska hasičov i techniku. Pomoc poskytne aj Česká republika
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: MV SR

Slovensko pošle do Francúzska 25 hasičov so 16 kusmi hasičskej techniky. Súvisí to s povodňovou situáciou na severozápadnom pobreží krajiny. Informoval o tom v stredu (3. 1.) minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Hasiči budú pomocou špeciálnej techniky odčerpávať vodu v záplavami postihnutých oblastiach. Francúzsko podľa ministra vnútra požiadalo o pomoc členské štáty EÚ spoločným komunikačným informačným systémom pre prípady mimoriadnych udalostí.

„Po koordinačnej porade, ktorú sme mali spolu so sekciou krízového riadenia, Hasičským a záchranným zborom a zástupcami ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí bol francúzskej strane ponúknutý modul civilnej ochrany, špecializovaný na vysokokapacitné čerpanie v postihnutých oblastiach,“ priblížil Eštok.

Hasiči absolvujú zhruba 1 300 kilometrovú cestu, trvajúcu asi 24 hodín. Spolu s nimi do Francúzska smerujú dve veľkokapacitné čerpadlá, ktoré môžu denne vyčerpať až 6 000 kubických metrov vody.

Zložky sú podľa ministra pripravené operovať aj v ťažko dostupných oblastiach Francúzska, ktoré záplavy sužujú.

Pozrite si celý záznam tlačovej konferencie ministerstva vnútra a Hasičského a záchranného zboru:

Pomoc prisľúbilo aj Česko

Česko pošle Francúzsku techniku aj členov hasičského zboru na pomoc so záplavami na severe krajiny. Paríž o ňu požiadal v utorok v rámci Mechanizmu civilnej ochrany EÚ. V stredu to oznámil hovorca českých hasičov Jiří Fröhlich.

Na základe dohody medzi rezortmi vnútra a zahraničných vecí pošle ČR na zasiahnuté miesta modul, ktorý tvorí 18 príslušníkov hasičského zboru, 15 kusov hasičskej techniky, dve vysokokapacitné mobilné čerpadlá, obojživelný voz ARGO a záchranný čln.

Kolóna vozidiel vyrazí z Hlučína v Moravskosliezskom kraji v stredu popoludní a smerovať bude do francúzskeho mesta Saint-Omer, kam by mala prísť vo štvrtok. Hasiči predpokladajú, že modul bude vo Francúzsku nasadený dva týždne.

Česko bolo podľa Fröhlicha prvou krajinou, ktorá zareagovala na požiadavky Francúzska a ponúkla pomoc. Ani napriek aktuálne zvyšujúcim sa hladinám riek v ČR sa hasiči neobávajú, že by im čerpadlá doma chýbali.

Českí hasiči vyslali mobilné čerpacie stanice na pomoc do zahraničia naposledy pred desiatimi rokmi, keď Srbsko a Bosnu a Hercegovinu zasiahli rozsiahle záplavy. Nebezpečenstvo záplav na severozápade Európy prináša hlboká tlaková níž, ktorú v Británii nazvali Henk a v Nemecku Annelie.

Francúzsko ďalej akceptovalo aj pomoc Holandska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko