Na hlavný obsah

Štiavnické Bane vyhlásili mimoriadnu situáciu: Zosun svahu ohrozil rodinný dom

Môžu za to aj vodné štôlne pod obcou.

Štiavnické Bane vyhlásili mimoriadnu situáciu: Zosun svahu ohrozil rodinný dom
Svah sa zastavil len pár metrov od rodinného domu. Foto: RTVS

V obci Štiavnické Bane vyhlásili mimoriadnu situáciu. Zosunul sa tam svah a ohrozil rodinný dom pod ním. Podľa geológa zosun spôsobilo množstvo roztopeného snehu, a tiež to, že pod sa obcou nachádzdzajú vodné štôlne.

Svah sa zosunul na pozemok rodinného domu a zastavil sa len pár metrov od neho. V obci na druhý deň zasadal krízový štáb a vyhlásili mimoriadnu situáciu.

„Situácia bola vážna, pretože sa zosunulo veľké množstvo pôdy a taktiež vytekalo zo svahu veľké množstvo vody. Po prvotnej večernej obhliadke sme zistili, že je ohrozený aj rodinný dom aj ľudia ktorí v ňom bývajú,“ priblížil situáciu starosta obce Stanislav Neuschl.

Zosuvu pôdy a následnému vyhláseniu mimoriadnej situácie v Štiavnických Baniach sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Obec okamžite zareagovala a odčerpala vodu z poškodeného svahu. Jeho zosun spôsobil podľa geológa roztopený sneh, ale aj pozostatky odvodňovacích kanálov z baníckej činnosti.

„Máme tu staré banské diela, ktoré odvádzajú vody z územia a ktoré sa topením snehu zahltili takým spôsobom, že nestíhali odvádzať vody. Vody sa nahromadili a našli si cestu práve na tento svah, kde došlo k podmočeniu,“ pokračoval geológ Adrián Ilkanič.

Mimo hrozby ďalšieho zrútenia svahu

Zosunutý svah je podľa geológa aktuálne dočasne stabilizovaný a momentálne nehrozí jeho ďalšie zrútenie. „Samozrejme treba s tým niečo robiť. Navrhujem nejakú sanáciu, pretože ak by sa opakovali zase nejaké extrémne zrážkové úhrny, tak môže dôjsť k opätovnému prieniku vôd do svahu a ďalšiemu rozšíreniu svahovej deformácie,“ podotkol Ilkanič.

Územie v okolí Banskej Štiavnice nepatrí medzi rizikové miesta, kde k zosunom pôdy dochádza. Problém však spôsobujú staré vodné štôlne, ktoré podľa starostu nemajú zmapované.

„Teraz sa nám stáva, že aj na hlavnej ceste sa nám nejaká prepadla a tiež došlo k deformácii tejto štôlni. Keďže tá údržba už v súčasnosti nie je žiadna, tak to môže byť do budúcna problém,“ dodal starosta Neuschl.

Geológ vidí riešenie v revízii všetkých vodných odtokov v obci. Ich poškodenie totiž môže spôsobiť, že sa podobná situácia môže zopakovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny