Na hlavný obsah

Smer by si udržal prvenstvo, prilepšilo by si PS aj KDH. Mandáty by získala aj Republika, ukázal prieskum AKO

Menej ľudí by podporilo hnutie Slovensko.

Smer by si udržal prvenstvo, prilepšilo by si PS aj KDH. Mandáty by získala aj Republika, ukázal prieskum AKO
Na snímke sprava minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Voľby do Národnej rady (NR) SR by vyhral Smer-SD. Nasledovalo by Progresívne Slovensko (PS) a Hlas-SD. Štvrté by skončilo Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), nasledovala by koalícia Slovensko/Kresťanská únia/Za ľudí, Sloboda a solidarita (SaS) a Slovenská národná strana (SNS). Mandáty by získalo aj hnutie Republika, ukázal prieskum AKO pre TV JOJ.

Súčasná vládna strana Roberta Fica by si v januári udržala post najsilnejšej strany s 22,1 percentami hlasov. PS by podporilo o čosi viac voličov, než v septembri, a to 19,9 percenta. Hlas Petra Pellegriniho by dosiahol porovnateľný výsledok s voľbami – 14,4 percenta. KDH by si prilepšilo o vyše dve percentá hlasov, podporilo by ho 8,7 percenta voličov.

Naopak, koalícia Slovensko/KÚ/Za ľudí by sa ocitla na hranici zvoliteľnosti, no parlamentné kreslá by získala. Podporilo by ju presne sedem percent opýtaných, ukázal prieskum AKO. To zároveň predstavuje hranicu zvoliteľnosti do NR SR pre koalície strán.

SaS Richarda Sulíka by získala rovných šesť percent hlasov, SNS Andreja Danka 5,4 percenta. Do parlamentu by sa v januári podľa prieskumu pre TV JOJ dostalo aj hnutie Republika. Pri volebných urnách by jej svoj hlas odovzdalo 5,3 percenta voličov.

Pred bránami NR SR by zostala strana Szövetség-Aliancia (4,3 percenta), Demokrati (3,2 percenta) aj Sme rodina (2,4 percenta). Menej ako jedno percento by získala Komunistická strana Slovenska (0,5 percenta), Maďarské fórum (0,4 percenta), ĽSNS (0,4 percenta), či Šanca (0,1 percenta).

Prieskum realizovala agentúra AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane na vzorke 1000 respondentov v termíne od 11. do 16. januára 2024 prostredníctvom telefonického dotazníka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko