Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj priletel na neohlásenú návštevu Litvy

Následne navštívi aj Lotyšsko a Estónsko.

Ukrajinský prezident Zelenskyj priletel na neohlásenú návštevu Litvy
Na snímke ukrajinský prezident V. Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priletel na vopred neohlásenú návštevu Litvy, následne navštívi ďalšie pobaltské štáty Lotyšsko a Estónsko. Oznámil to na sieti X.

Spravodajský portál Delfi zverejnil z jeho príletu do Vilniusu video, na ktorom je vidieť, ako prezident vystupuje z ukrajinského vládneho špeciálu.

Jeho litovský náprotivok Gitanas Nauséda na facebooku ohlásil popoludňajší prejav Zelenského k Litovčanom.

„Budem rokovať s prezidentom, predsedom vlády, predsedom Seimasu (litovského parlamentu), stretnem sa s politikmi, médiami a ukrajinskou komunitou,“ napísal Zelenskyj.

S litovskými predstaviteľmi bude podľa svojich slov hovoriť o bezpečnosti, integrácii Ukrajiny do Európskej únie a NATO, o spolupráci v oblasti elektronického boja alebo bezpilotných lietadiel. Zelenskyj tiež uviedol, že chce počas návštevy vyjadriť krajine vďačnosť.

Podobné témy podľa agentúry Reuters načrtla kancelária litovského prezidenta, podľa ktorej štátnici preberú tiež okrem iného ruskú inváziu na Ukrajinu a podporu napadnutej krajiny.

Litva patrí medzi najvernejších spojencov Ukrajiny, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej vojenskej agresii. „Estónsko, Lotyšsko a Litva sú našimi spoľahlivými priateľmi a zásadovými partnermi,“ uviedol Zelenskyj. Všetky tri spomínané krajiny sú členskými štátmi EÚ aj Severoatlantickej aliancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet