Na hlavný obsah

VIDEO: Polícia v ruskom Baškirsku rozohnala demonštrujúci dav slzným plynom

Polícia zadržala desiatky ľudí, jeden mal rozbitú hlavu.

VIDEO: Polícia v ruskom Baškirsku rozohnala demonštrujúci dav slzným plynom
Masové protesty v Rusku. Foto: Profimedia

Ruská polícia v stredu (17. 1.) použila slzný plyn na rozohnanie protestov v ruskej autonómnej oblasti Baškirsko. Tie vypukli po tom, čo súd v meste Bajmak odsúdil miestneho aktivistu na štyri roky vo väzení za údajné podnecovanie k nenávisti. S odvolaním sa na ľudskoprávnu skupinu o tom informovala agentúra AFP.

„Bezpečnostné zložky použili na rozohnanie protestov pred súdom plyn,“ uviedla nezávislá skupina OVD-info, ktorá monitoruje protesty v Rusku. Podľa nej polícia zadržala desiatky ľudí a jeden z demonštrantov mal rozbitú hlavu.

Ruské úrady medzičasom začali trestné stíhanie v súvislosti so stredajšími protestami, Tie sa konali v Bajmaku aj napriek mínusovým teplotám, a následnými potýčkami s policajnými zložkami.

„Odporúčam vám, aby ste sa spamätali a neničili si život,“ citovala ruská agentúra RIA Novosti baškirského ministra vnútra Rafaela Divajeva, keď oznamoval začatie stíhania voči demonštrantom obvineným z masových nepokojov, za ktoré hrozí maximálny trest 15 rokov odňatia slobody.

Protesty vypukli po odsúdení aktivistu

Protesty vypukli po tom, čo súd v Bajmaku odsúdil na štyri roky väzenia miestneho aktivistu Faila Alsynova. Angažuje sa proti ťažbe zlata v okolí pohoria Ural. Rovnako sa kriticky vyjadruje voči ruskej invázii na Ukrajine.

Prezident autonómnej Baškirskej republiky Radij Chabirov obvinil Alsynova z toho, že urazil ľudí zo Strednej Ázie a Kaukazu počas minuloročného prejavu v jeho rodnom jazyku. Alsynov na svoju obranu tvrdí, že jeho prejav bol nesprávne preložený.

Údajná urážka sa mala týkať dvoch slov, ktoré aktivista použil vo svojom protestnom prejave proti ťažbe zlata pred miestnou radou. Slová boli do ruštiny preložené ako „čierni ľudia“.

Podľa súdu v Bajmaku bolo zámerom prejavu „podnecovať nenávisť, ako aj ponižovať dôstojnosť skupiny osôb na základe rasy, národnosti, jazyka, pôvodu.“ Alsynov, ktorý sa zasadzuje o zachovanie jazyka početnej etnickej skupiny v Baškirsku, tvrdí, že v prejave hovoril o chudobných ľuďoch.

Spútaný Alsynov podľa videa zverejneného na opozičnom kanále v aplikácii Telegram obhajoval pred súdom svoju nevinu. Prisľúbil, že sa voči rozsudku odvolá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet