Na hlavný obsah

Rusko otvorí pre prezidentské voľby miestnosti aj v USA. O Európe sa zrejme ešte nerozhodlo

Rozhodnúť by sa mohlo do konca januára.

Rusko otvorí pre prezidentské voľby miestnosti aj v USA. O Európe sa zrejme ešte nerozhodlo
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko otvorí volebné miestnosti pre svoje marcové prezidentské voľby v sídlach troch svojich diplomatických misií v Spojených štátoch. Oznámil to v stredu (17. 1.) ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov. Informuje o tom agentúra AFP. Pripomína, že vzťahy medzi Ruskom a USA sú v súčasnosti pre vojnu na Ukrajine na najnižšej úrovni od studenej vojny.

Moskva sa zatiaľ zrejme ešte nerozhodla, či sa hlasovanie v ruských prezidentských voľbách uskutoční aj európskych krajinách. Označila ich pritom za „nepriateľské“.

Voľby naplánované na 17. marca podľa očakávania predĺžia vládu úradujúceho prezidenta Vladimira Putina najmenej až do roku 2030, píše AFP. Nebude mať totiž žiadneho skutočného súpera. Putin, ktorý sa bude uchádzať o svoje piate funkčné obdobie na poste prezidenta, je pri moci od roku 2000.

Voľby sa budú konať viac než dva roky od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajinu. USA poskytujú Kyjevu zbrane na boj proti ruskej agresii. Spoločne s inými krajinami Západu tiež uvalili na Rusko rozsiahle ekonomické sankcie.

„V USA plánujeme otvoriť tri hlasovacie miestnosti. Na našej ambasáde vo Washingtone, ako aj na našich konzulátoch v New Yorku a Houstone,“ spresnil Antonov v rozhovore zverejnenom v stredu ruskou ambasádou.

Rusko minulý týždeň uviedlo, že sa ešte nerozhodlo, či sa volebné miestnosti pre marcové prezidentské voľby otvoria aj v Európe. „Žiadame (európske) krajiny, aby zaistili bezpečnosť,“ uviedla vtedy hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Dodala, že ku konečnému rozhodnutiu v tomto smere dôjde koncom januára.

Po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 ušli z vlasti tisíce Rusov. Mnohí z nich teraz žijú v európskych krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet