Na hlavný obsah

Víťazstva aj pády. Boj Vlhovej o lyžiarsky vrchol sa skončil predčasne, takáto bola jej sezóna

Slovenka vybojovala sedem pódiových umiestení, z toho tri výhry.

Víťazstva aj pády. Boj Vlhovej o lyžiarsky vrchol sa skončil predčasne, takáto bola jej sezóna
Na snímkach slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR, koláž: RTVS

Strhujúce súboje s Američankou Mikaelou Shiffrinovou, rozšírenie zbierky sobov vo Fínsku, koncoročné sklamanie v rakúskom Lienzi či prekonanie zápisu legendárnej Chorvátky Janicy Kosteličovej v počte prvenstiev.

Rečou čísel, rodáčka z Liptova nastúpila do štrnástich pretekov, na pódiové umiestnenie dosiahla sedemkrát. Na najvyšší stupienok vystúpila trikrát, vždy v slalome. Dosiahnuté výsledky jej podľa údajov FIS zarobili 263 200 švajčiarskych frankov (278 636,46 eur).

Pomyselnú cieľovú pásku nepreťala po „špicári“ vo fínskom Levi a páde v Jasnej. Najhorší výsledok dosiahla v americkom Killingtone, keď v pretekoch obrovského slalomu skončila desiata.

Aj takto v skratke vyzeral ročník 2023/2024 v prestížnom seriáli z pohľadu Petry Vlhovej. Najlepšia slovenská lyžiarka v histórii nateraz ďalšie zápisy nepridá. Sezónu jej totiž predčasne ukončilo zranenie kolena, ktoré utrpela v pretekoch SP v obrovskom slalome pred domácimi fanúšikmi v Jasnej.

Začiatok sezóny poznačila choroba

Po letnej príprave v Argentíne, odštartovala Vlhová svoju deviatu sezónu vo Svetovom pohári tretím miestom v obrovskom slalome v rakúskom Söldene.

Výsledok, ktorý ju dostal na stupienok pre víťazov, si vážila o niečo viac aj vzhľadom na to, že ju tri týždne pred začiatkom ročníka vyradila z tréningového procesu choroba a na ľadovci Rettenbach od seba nemala vysoké očakávania.

Pozrite si druhé kolo v Söldene v podaní Petry Vlhovej:

„Bola som veľmi šťastná, pretože prvé kolo mi vyšlo najlepšie za posledné roky. Cítila som sa dobre, vychádzala som z toho, čo mám natrénované. Chcela som len predviesť svoju jazdu, pretože viem, že na to mám a jazdím veľmi dobre. Škoda tých štrnástich stotín, pretože dokážem vyhrať,“ reagovala vtedy Vlhová v cieli pre RTVS.

Prvý triumf vybojovala vo Fínsku

Nasledovali preteky vo fínskom Levi, z ktorých sa vrátila so zmiešanými pocitmi. V prvom slalome sezóny nedala konkurencii šancu a do cieľa prišla s náskokom +1,41 v súčte oboch kôl. Prvý sezónny triumf v ročníku bol na svete.

Rovnako suverénne si Vlhová počínala aj v prvom kole druhého slalomu vo fínskom stredisku. K zavŕšeniu mimoriadne úspešného víkendu však napokon nedošlo. Špicár v druhom kole jej zmaril radosť z double a z rekordného siedmeho víťazstva vo fínskom stredisku.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje so sobíkom na pódiu triumf v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien vo fínskom Levi. Foto: TASR/AP

„Hodnotíme Levi veľmi dobre, podala som skoro štyri naozaj excelentné jazdy. Som rada, že som ukázala to, čo na tréningu. Stále to samozrejme bolí, vypadnutie je jedno z tých horších. Stále ma to mrzí, ale taký je šport,“ uviedla Vlhová v tlačovej správe svojho Niké Ski Teamu.

Čo sa nepodarilo Vlhovej, dokázala jej najväčšia konkurentka Mikaela Shiffrinová, ktorá sa osamostatnila na čele rebríčka v počte triumfov v Levi. Američanka však po pretekoch športovo uznala kvality Slovenky.

 „Som veľmi šťastná z tohto víťazstva, no musíme zložiť poklonu Petre. Zaslúžila si vyhrať. Mala smolu, dnes si zaslúžila víťazstvo,“ uviedla pre televíziu FIS Shiffrinová.

Zo zámorského turné víťazstvo nepriniesla

Po úvodných dvoch európskych zastávkach sa Vlhová spolu s tímom presunula do zámoria, kde boli na programe preteky v americkom Killingtone a kanadskom stredisku Mont Tremblant.

Úvodné preteky „zámorského turné“ Liptáčke nevyšli. V obrovskom slalome skončila až na desiatej priečke, keď za víťaznou Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou zaostala o 1,98 sekundy.

Chuť si napravila o deň neskôr, keď vo svojom obľúbenom slalome obsadila druhú priečku a vyrovnala tak svoje maximum v tomto americkom stredisku. Na druhý najvyšší stupienok tu vystúpila po piaty raz v kariére.

„Sobota nebola ideálna, necítila som sa dobre. Čo sa týka slalomu, na jednej strane sme spokojní, na druhej viem, že prvé kolo nebolo ideálne. Žiaľ, keď chcete víťaziť, musíte dať dve dobré kolá,“ zhodnotila americký víkend 28-ročná pretekárka.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone.Foto: TASR/AP

Vlhová následne nadviazala na druhé miesto z Killingtonu aj v prvých pretekoch obrovského slalomu v kanadskom Mont Tremblante. Na ceste za 69. pódiovým umiesteným v prestížnom seriáli ju nezastavila ani hmla.

Znížená viditeľnosť, ktorú zapríčinilo sneženie a nepriaznivé poveternostné podmienky, však v plnej sile zaúradovali na druhý deň. Vplyv mali najmä na druhú jazdu Slovenky, ktorá nedokázala zužitkovať vedenie po prvom kole a napokon sa musela uspokojiť len s piatou priečkou.

„Som presvedčená, že podmienky dnes neboli rovnaké pre všetky pretekárky. Viditeľnosť počas druhého kola bola pre posledné pretekárky takmer nulová a nebezpečná. Verím, že ak by takého podmienky boli ešte pred prvou jazdou, tak by sme ani neštartovali,“ napísala slovenská pretekárka vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti.

Umelé osvetlenie Vlhovej sedí

Náročné podmienky potrápili pretekárky aj na ďalšej zastávke svetového pohára v Courcheveli. Vlhová sa s nimi v nočnom slalome tentokrát dokázala popasovať najlepšie a vo francúzskom stredisku oslávila premiérový a zároveň okrúhly 30. celkový triumf v prestížnom seriáli. Liptáčka zároveň potvrdila, že pretekanie pod umelým osvetlením jej vyhovuje. Podľa štatistík vyhrala už 14 z 21 slalomov.

Rozlúčka s rokom 2023 nevyšla podľa predstáv

Rok 2023 ukončila Vlhová pretekmi obrovského slalomu a slalomu, ktoré sa po ročnej prestávke vrátil do Lienzu. V rakúskom stredisku ďalšie pódiové umiestnenia nepridala a neobhájila tak prvú a druhú priečku z roku 2021.

Rovnako ako v prvý súťažný deň, aj v ten druhý, slovenskej reprezentantke nevyšlo prvé kolo. V obrovskom slalome figurovala po prvej jazde až na osemnástom mieste, napokon si polepšila až o jedenásť miest a skončila siedma. V slalome najskôr predviedla desiatu najrýchlejšiu jazdu, v druhej si opäť polepšila a v konečnom súčte skončila piata.

Pozrite si jazdu Vlhovej v rakúskom Lienzi:

„Tu v Lienzi to pre nás boli veľmi ťažké dni. Myslím si, že všetci videli, že Petra nebola schopná podávať výkony na úrovni, aké dokáže. Jej telo nereagovalo dobre už po obrovskom slalome, potom však áno. V deň slalomu však znovu nie a bolo pre nás nemožné dostať sa na top úroveň. Niektoré dni sú aj takéto, musíme to akceptovať,“ uviedol na margo vydarených pretekov v Lienzi kouč Vlhovej Mauro Pini.

Nateraz posledný triumf pridala v Kranjskej Gore

Prvýkrát v novom roku 2024 privítala najlepšie svetové lyžiarky slovinská Kranjska Gora. Nielen organizátorov podujatia, ale aj samotné pretekárky, potrápilo nepriaznivé počasie a vytrvalý dážď.

Slovenka vstúpila do pretekov obrovského slalomu najlepším možným spôsobom, keď ovládla prvé kolo. V druhom však tesný náskok stratila, predviedla až osemnástu najrýchlejšiu jazdu a obsadila konečnú štvrtú priečku.

O deň neskôr nadviazala na roky 2020 a 2022 a nad hlavu dvihla trofej za víťazstvo v slalome. V Slovinsku si tak pripísala 31. prvenstvo vo SP, a prekonala tak zápis legendárnej Chorvátky Janicy Kosteličovej. Zároveň sa vyrovnala Švajčiarke Erike Hessovej.

Ako jedna z favoritiek sa Vlhová predstavila aj v rakúskom Flachau, v ktorom obhajovala vlaňajšie víťazstvo. Svoju pozíciu potvrdila v prvom kole, v ktorom si vytvorila náskok sedem stotín. Ten jej napokon nestačil. V nočnom slalome po tesnom súboji nestačila na Shiffrinovú a v generálke pred domácimi pretekmi v Jasnej skončila druhá.

Pozrite si jazdu Petry Vlhovej v druhom kole vo Flachau:

„Bol to boj od štartu až do cieľa. Neviem prečo, ale mala som problémy už od štartu, robila som veľa chýb a mala som problém s predozadnou rovnováhou. Bojovala som o udržanie na trati. Na trati sa mi stala aj jedna nepríjemnosť. Zlomila sa mi bránka, ale našťastie mi nešla popod lyže. Keby sa tak stalo, asi by som sa teraz netešila z druhého miesta,“ uviedla hneď po pretekoch pre RTVS :ŠPORT.

Domáce preteky jej predčasne ukončili ročník

Oči športovej verejnosti nielen na Slovensku sa 20. a 21. januára upierali do Jasnej. Do lyžiarskeho strediska zavítal po troch rokoch opäť Svetový pohár. Hlavným ťahákom bola, samozrejme, rodáčka z Liptova Vlhová.

Vstupenky na podujatie sa vypredali za pár dní od spustenia predaja, a tak sa očakávala skvelá atmosféra, ktorá poženie Vlhovú za domácim triumfom. Prvá časť sa podľa predpokladov aj naplnila, druhá už nie.

V Jasnej sa fanúšikovia schádzali už od skorého rána a tešili sa na jazdu slovenskej hviezdy. Tá trvala len pätnásť sekúnd. Následne sa celá Jasná ponorila do ticha a Vlhovú museli po páde zniesť z trate na záchranných saniach.

Po prvotných vyšetreniach a následných konzultáciách vo Švajčiarsku sa potvrdil neželaný scenár: roztrhnutý krížny väz, nevyhnutná operácia a predčasný koniec sezóny.

„Riziko pri lyžovaní je vždy. Stalo sa to, treba to brať, ako to je,“ povedal otec slovenskej lyžiarky Igor Vlha a doplnil, že aj to patrí k lyžovaniu: „Je to ťažké aj z psychickej stránky. Museli sme sa z toho dostať. Zranili sa však i iní. Všetkým sľubujem, že Petra z toho vyjde silnejšia a bude nám znova robiť radosť, ako robila doteraz.“

Shiffrinová prevýšila Vlhovú aj v zárobkoch

Od roku 2017 dominuje Svetovému poháru Američanka Mikaela Shiffrinová. Jedinou ženou, ktorá dokázala prerušiť jej nadvládu je práve Vlhová, ktorá veľký krištáľový glóbus vybojovala v roku 2021.

Obe pretekárky spolu pravidelne zvádzajú tesné súboje v prestížnom seriáli a jedna druhú označujú za svoju najväčšiu rivalku. Túto skutočnosť potvrdzuje napríklad aj fakt, že prvenstvá v slalomoch v Levi si od roku 2016 podelili len Vlhová so Shiffrinovou.

Rovnakou rečou hovoria aj celkové tohtosezónne umiestnenia. Hviezdy svetového pohára si zmerali sily štrnásťkrát. Zo vzájomných meraní síl vyšla o niečo lepšie Shiffrinová, ktorá bola v prvej trojke desaťkrát, Vlhová sedemkrát. Američanka zaknihovala päť celkových víťazstiev, Vlhová tri.

Američanka navyše pridala aj triumf v zjazde vo švajčiarskom St. Moritzi, v rovnakom stredisku bola štvrtá v super-G. Vlhová tieto disciplíny vynecháva. Najúspešnejšia lyžiarka všetkých čias zvíťazila aj v slalome v Jasnej. Ten Vlhová pre zranenie neabsolvovala.

Vzhľadom na viac získaných pretekových vavrínov prevýšila Shiffrinová Vlhovú aj v zárobkoch, a to dosť výrazne. Kým Slovenka zinkasovala odmeny vo výške 263 200 švajčiarskych frankov (278 636,46 eur), Američanke prišlo na účet 463 000 frankov (490 154,56 eur).

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová a Američanka Mikaela Shiffrinová. Foto: TASR – Martin Baumann

Po tom, čo sa však v cieli vypne časomiera ide súťaživosť bokom a obe súperky sa o sebe vyjadrujú s rešpektom.

„Veľmi nám dnes chýbala, myslím si, že by predviedla rýchlu jazdu. Rada sa pozerám na to, ako lyžuje. Vďaka nej posúvam na lepšiu úroveň aj svoje výkony. Dnes to bol špeciálny deň, no Petra nám bude veľmi chýbať vo zvyšku sezóny,“ povedala Američanka po víťaznom slalome v Jasnej na adresu slovenského klenotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport