Na hlavný obsah

Vo Vranove nad Topľou končí bezplatná doprava. Mesto na službu pre občanov už nemá peniaze

Jazdia v nich ekologické elektrobusy.

Vo Vranove nad Topľou končí bezplatná doprava. Mesto na službu pre občanov už nemá peniaze
Na snímke autobus vo Vranove nad Topľou. Foto: RTVS

Na Slovensku sú aktuálne len tri mestá, ktorá poskytujú mestskú hromadnú dopravu pre všetkých obyvateľov zadarmo. Ide o mestá Komárno, Dunajská Streda, kde jazdia ekologické elektrobusy a Vranov nad Topľou. Práve vo Vranove nad Topľou koncom januára túto službu pre občanov ukončia. Mesto na to nemá financie.

Mestská hromadná doprava vo Vranove nad Topľou od prvého februára už nebude pre všetkých cestujúcich zadarmo. Po dvoch rokoch od jej zavedenia mesto nenašlo dostatok peňazí na zadotovanie tejto služby.

„Momentálne je ekonomická situácia v samosprávach na celom Slovensku veľmi zložitá. Nedovoľuje to udržať všetky služby, ktoré samospráva poskytuje v plnom rozsahu,“ uviedla hovorkyňa mesta Vranov nad Topľou Eva Fedorňáková.

Koncu bezplatnej MHD vo Vranove nad Topľou sa v Správach RTVS venovala redaktorka Lucia Benetinová:

Od budúceho mesiaca bude mestská hromadná doprava vo Vranove zadarmo iba pre seniorov nad 65 rokov.

Mesto Komárno ako prvé na Slovensku zaviedlo v roku 2020 bezplatnú autobusovú hromadnú dopravu. Minulý rok to radnicu stálo vyše 470-tisíc eur.

„Tí solventnejší aj doteraz chodia autom, ale tí , ktorí aj musia cestovať MHD idú do roboty zadarmo. To znamená ročne ušetria aj 200 až 300 eur,“ upozorňuje primátor mesta Komárno Béla Keszegh.

Bezplatná MHD pre študentov a seniorov

Mnohé mestá na Slovensku poskytujú MHD zadarmo aspoň pre študentov a seniorov. „Benefit pre deti, mládež a seniorov neplánujeme rušiť. Radnica predtým ako ten benefit zaviedla urobila si komplexnú analýzu a nastavili sme to tak, aby ten systém bol dlhodobo udržateľný,“ vyhlásil hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Podľa viacerých dopravných analytikov však doprava zadarmo nemá pre mestá žiaden význam.

„Všetky mestá a všetky krajiny, ktoré sa rozhodli ísť cestou dopravy zadarmo, tak sa im to vlastne rúca. Keď dáte dopravu zadarmo a zároveň máte prázdnu kasu, čo sa týka rozpočtu, tak sa vám tie nožnice prehlbujú a paradoxne sa zamotávate do cyklu, ktorý bude viesť len k tomu, že na konci dňa vám ostanú už v tej verejnej osobnej doprave len cestujúci zadarmo,“ upozorňuje riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Na Slovensku mestská hromadná doprava momentálne funguje v 62 mestách. Zadarmo bude už len v Komárne a Dunajskej Strede.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny