Na hlavný obsah

Vodiči si od apríla opäť priplatia. Drahšie budú okrem iného aj evidenčné tabuľky

Ide o jedno z konsolidačných opatrení.

Vodiči si od apríla opäť priplatia. Drahšie budú okrem iného aj evidenčné tabuľky
Ilustračná snímka tabuľky s evidenčným číslom. Foto: RTVS

Vodiči si opäť priplatia. Tentoraz za vydanie osvedčenia o evidencií vozidla a za tabuľky s evidenčným číslom. Ide o jedno z konsolidačných opatrení.

Od 1. apríla bude cena dvoch štandardných tabuliek s evidenčným číslom stáť namiesto 33 eur až 50 eur. Cena za zvláštne tabuľky sa zvýši na 100 eur. Vlastný návrh vyjde vodičov až na 500 eur.

Zatiaľ čo do 31. marca je cena za vydanie osvedčenia o evidencii vozidla 6 eur, od 1. apríla to bude 9 eur. Zrýchlené vydanie zdražie, a to o 15 eur.

,,Cieľom je najmä zreálniť náklady za jednotlivé úkony pre štátne úrady, keďže väčšina z daných poplatkov sa nemenila už aj viac ako 20 rokov,“ povedal hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.

Zvyšovaniu poplatkov za tabuľky s evidenčným číslom sa v Správach :24 venovala redaktorka Andrea Škutová:

Drahšie tabuľky s evidenčným číslom si vodič môže prenášať aj na iné vozidlá. To doteraz možné nebolo. Vodiči sa napriek tomu voči vyšším cenám búria.

,,Motoristi sú už značne zaťažení všelijakými poplatkami. Od diaľničných nálepiek, daní z pohonných hmôt, dani z motorového vozidla. Takže všetko sa to nejako na tých motoristov valí,“ uviedol prezident Autoklubu SR Štefan Mihálik.

Podľa analytika je to veľký nárast

Tento rok sa v doprave zvyšuje až 79 poplatkov. Podľa dopravného analytika je to veľký nárast. Keby ceny stúpali pomalšie, ale pravidelne, vodiči by to až tak výrazne nepociťovali.

,,Mne sa osobne nepáči stúpanie vo veľkých skokoch. Bolo by lepšie, keby to prehodnocovali každý rok, aké sú náklady a na ďalší rok stanovovali len mierne zvýšenie,“ priblížil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Zvyšovanie cien sa nedotkne prihlasovania vozidiel, pretože tie sa menili už minulý rok v lete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika