Na hlavný obsah

Dlho očakávaná jednodňová diaľničná známka by sa čoskoro mohla stať realitou. Niektorí vodiči by mohli ušetriť

Rezort dopravy ju sľubuje na jar, na detailoch ešte pracuje.

Dlho očakávaná jednodňová diaľničná známka by sa čoskoro mohla stať realitou. Niektorí vodiči by mohli ušetriť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dlho očakávaná jednodňová diaľničná známka by sa čoskoro mohla stať realitou. Rezort dopravy ju sľubuje na jar, na detailoch ešte pracuje. Vodiči, ktorí jazdia po diaľniciach len príležitostne, by tak mohli ušetriť. No budú si musieť ustrážiť platnosť známky.

Novú diaľničnú známku by mohli vodiči kúpiť koncom marca. Slovensko sa tak pridá k ostatným krajinám, ktoré známku na kratšie obdobie tiež zavádzajú. Rozhodla o tom Európska únia. Vodiči to vítajú.

Rezort dopravy priblížil, že si novú známku rovnako ako ostatné typy, kúpia vodiči online. Nemala by byť drahšia ako je deväť percent z ceny ročnej diaľničnej známky. „Jej cenu navrhujeme na päť eur a 40 centov,“ píše sa v stanovisku ministerstva dopravy.

Zavedeniu nového typu diaľničnej známky sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Ak chcú teraz vodiči cestovať po diaľnici jednorazovo, kupujú si 10-dňovú diaľničnú známku, ktorá ich stojí dvanásť eur.

„Mnohým ľuďom to môže vyriešiť jednodňové prechádzanie cez naše územie, či už zahraničným turistom, alebo aj slovenským, ktorí potrebujú len občasne prejsť cez naše diaľnice. Hoci, poviem úprimne, nejakú obrovskú úsporu vzhľadom na všetky náklady, ktoré pri cestovaní platíme, tam až tak nevidím,“ zhodnotil motoristický novinár Alexander Štefuca.

Ceny v okolitých krajinách

Ak sa pozrieme na ceny jednodňových diaľničných známok v okolitých krajinách, tak napríklad v Česku bude stáť 8,50 a v Maďarsku asi 13 eur.

Vodiči by však mali spozornieť pri platnosti tejto známky. Rezort dopravy navrhuje, aby jednodňová známka platila jeden kalendárny deň. Ak si vodič známku kúpi v pondelok večer, nemôže sa spoliehať na to, že bude platiť do večera nasledujúceho dňa. Preto nie je na škodu, cestu si vopred naplánovať.

„Ja som si pozeral príklad z Rakúska, ako je to s platnosťou – jeden deň kalendárny sa dá kúpiť dopredu. Treba si to skôr naplánovať a kúpiť si ju zavčasu, na deň, keď tých 24 hodín aj využijem,“ upozorňuje Štefuca.

Ceny diaľničných známok od nového roka zostávajú na Slovensku rovnaké. No napríklad v Maďarsku zdražie ročná diaľničná známka o 20 eur a bude stáť takmer 150 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko