Na hlavný obsah

Z pomsty plánoval masovú vraždu na svojej bývalej škole. Brita (32) poslal súd na doživotie do väzenia

Mal nachystané zbrane aj výbušniny.

Britský súd poslal na doživotie do väzenia 23-ročného muža, ktorý z pomsty plánoval masovo vraždiť na svojej bývalej škole. Brit zo západoanglického grófstva Somerset mal podľa polície nachystaný arzenál zbraní a výbušniny, ako aj zoznam obetí. Sudca plán zhodnotil ako úplne reálny a podrobne premyslený, napísal v piatok (12. 1.) web stanice BBC.

Bývalý študent školy v meste Worle neďaleko Bristolu Reed Wischhusen mal podľa súdu doma 1,7-tisíca stránok čítajúcich plán, ako pomstiť údajnej nespravodlivosti, ktorých sa na ňom škola dopustila. Dokument s názvom Odplata obsahoval okrem iného mená učiteľov a ďalších ľudí vrátane policajtov, ktorých chcel zavraždiť.

Polícia u neho našla niekoľko zbraní, stovky nábojov, výbušniny, časovače, nepriestrelné vesty a ďalšie vybavenie.

Wischhusen po svojom zadržaní vyhlásil, že išlo o čistú fantáziu a plán nikdy nechcel uskutočniť. „Nemám žiadne pochybnosti, že to, čo ste spísali, boli vaše reálne myšlienky a zámery skôr ako fantázia,“ uviedol podľa BBC sudca počas procesu.

Pred súdnym procesom zaznelo okrem iného vyjadrenie, že Wischhusena fascinovali prípady hromadnej streľby z americkej histórie. Aby naplnil svoj plán, doma zhotovil rad zbraní od pištolí po poloautomatické pušky a tiež granáty, iné výbušniny či jed.

Súd mu udelil doživotie. O podmienečné odpustenie jeho časti môže požiadať najskôr po 12 rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet