Na hlavný obsah

Zámorským celkom sa vyhli, preverí ich nováčik. Poznáme tímy, na ktoré narazia Slováci na ďalších MS do 20 rokov

V poradí 49. majstrovstvá sveta hostí Ottawa.

Zámorským celkom sa vyhli, preverí ich nováčik. Poznáme tímy, na ktoré narazia Slováci na ďalších MS do 20 rokov
Na snímke radosť slovenskej hokejovej reprezentácie do dvadsať rokov. Foto: iihf.com

V piatok (5. 1.) sa skončili 48. majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. V záverečný hrací deň sme spoznali medailistov a zároveň sa sfinalizovalo celkové poradie tímov švédskeho šampionátu. To zároveň určilo, aké bude kompletné zloženie základných skupín na budúcoročných majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie.

Po ročnej prestávke sa majstrovstvá sveta vrátia do zámoria. Najlepších juniorských reprezentantov privíta krajina považovaná za kolísku hokeja – Kanada.

V hlavnom meste v Ottawe budú dejiskom šampionátu dva štadióny. Canadian Tire Centre, ktorý je domovským stánkom tímu Ottawa Senators (NHL), pojme viac ako 18-tisíc fanúšikov. Druhou arénou bude výrazne menšia TD Place Arena s kapacitou 6 500 divákov.

Susedské derby si zopakujeme

Dôležité je pripomenúť, že pri „dvadsiatkach“ sa mužstvá nenasadzujú do skupín podľa postavenia v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), ale podľa umiestnenia na predchádzajúcich MSJ.

Slovenskí reprezentanti obsadili v Göteborgu šiestu priečku, a tak budú hrať v B-skupine. V nej si v TD Place Arene zmerajú sily s druhým a tretím celkom MS – Švédskom a Českom. Čakať ich budú aj Švajčiari, ktorí tento rok skončili siedmi.

Slováci si tak po roku opäť skrížia hokejky s Čechmi a Švajčiarmi. Ako piaty tím doplní skupinu Kazachstan, ktorý sa vracia do elitnej kategórie. Naposledy v nej účinkoval ešte v roku 2020 na MSJ v Česku.

V A-skupine uvidíme atraktívne zámorské derby. V Canadian Tire Centre sa predstavia čerství majstri sveta Američania, štvrtí Fíni, piata Kanada, ôsme Lotyšsko a úspešne zachránení Nemci.

Šampionát sa začína 26. decembra 2024. Nových majstrov sveta spoznáme 5. januára 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport