Na hlavný obsah

Medaily sú rozdané. Američania vybojovali šiesty titul majstrov sveta do dvadsať rokov

Tretiu bronzovú priečku obsadili hokejisti Česka.

Medaily sú rozdané. Američania vybojovali šiesty titul majstrov sveta do dvadsať rokov
Hráči USA sa radujú zo zisku titulu majstrov sveta. Foto: TASR/AP

Hokejisti USA vybojovali zlaté medaily na MS hráčov do 20 rokov vo Švédsku. V piatkovom finále zdolali domácich reprezentantov 6:2 a získali pre svoju krajinu šiesty titul v tejto vekovej kategórii. Na pomyselnom tróne vystriedali Kanadu, ktorá triumfovala na predošlých dvoch šampionátoch. Z bronzu sa tešili Česi, ktorí v závere otočili vývoj zápasu o 3. miesto s Fínskom a triumfovali 8:5.

Američania ukončili aj vlaňajší šampionát víťazstvom nad Švédskom, nad ktorým triumfovali 8:7 po predĺžení v zápase o bronz. Tentoraz zvíťazili vo všetkých siedmich dueloch, pričom na víťaznej ceste zdolali aj slovenský tím (10:2 v základnej skupine).

Po šiestom triumfe upravili svoju medailovú bilanciu z MS“20″ na 15 cenných kovov – 6-2-7. Švédi získali už 12. striebro a 21. medailu (2-12-7). Jedným z čiarových rozhodcov finálového duelu bol Slovák Oto Durmis.

Slovenskí reprezentanti obsadili 6. miesto po tom, čo Fínom podľahli vo štvrťfinále 3:4 po predĺžení. Z elitnej kategórie vypadli Nóri, na budúcoročnom šampionáte ich nahradí Kazachstan.

 USA – Švédsko 6:2 (1:0, 2:2, 3:0)

Góly: 17. Perreault (Smith, McGroarty), 30. Howard (Fortescue), 35. Howard (Brindley), 42. Buium (Smith, Perreault), 57. Leonard (Perreault), 57. McGroarty (Snuggerud) – 23. Stenberg (M. Hävelid, E. Pettersson), 40. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Östlund). Rozhodovali: Hebeisen (Švajč.), Pearce (Kan.) – Durmis (SR), Gustafson (USA), vylúčení: 4:4 na 2 min., navyše Hutson, McGroarty (USA) – A. Johansson, Östlund (Švéd.) všetci 10 min. OT za hrubosť, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 11.512 divákov.

Švédsko: H. Hävelid – E. Pettersson, M. Hävelid, Lindstein, Willander, Salomonsson, Sandin-Pellikka, Johansson – Wahlberg, Östlund, Lekkerimäki – Öhgren, Bystedt, O. Pettersson – Stenberg, Edstrom, Unger Sörum – Born, F. Wagner, Forsfjäll – Rudslätt

USA: Augustine – Hutson, Chesley, Fortescue, Casey, Buium, Rinzel, Pohlkamp – Moore, Gauthier, McGroarty – Howard, Nazar, Brindley – Perreault, Smith, Leonard – Finley, Nelson, Snuggerud – Hayes

Finálový duel mal od úvodných minút vysoké tempo a po viacerých príležitostiach ako prví skórovali Američania. V 17. minúte ich poslal do vedenia počas signalizovaného trestu Perreault, no tri minúty po prestávke vyrovnal Stenberg tečom Hävelidovej strely – 1:1.

Američanov nasmeroval k víťazstvu Howard, ktorý v 30. minúte skóroval po individuálnej akcii a o päť minút jeho strela prekvapila brankára Huga Hävelida – 3:1. Domáci vykresali nádej gólom „do šatne,“ keď Lekkerimäki päť sekúnd pred druhou sirénou využil presilovku – 3:2.

V záverečnej časti už dávali góly len Američania. Dôležitá gól na 4:2 strelil Buium, ktorý sa po úspešnom buly dostal k puku a prekvapil švédskeho brankára. Od tohto momentu už Američania kontrolovali dianie na ľade a Švédov k ničomu nepustili.

V 57. minúte Švédi neubránili Leonarda, ktorý prekonal aj brankára Hävelida – 2:5. Domáci sa pokúsili o menší športový zázrak počas hry so šiestimi hráčmi, no McGroarty do prázdnej bránky uzavrel skóre – 6:2. Záver ešte spestrilo niekoľko potýčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport