Na hlavný obsah

Dlžníci už môžu žiadať o príspevok na hypotéku. Ústredie práce zverejnilo informácie na svojich stránkach

Štát dlžníkom každý mesiac preplatí najviac 150 eur.

Dlžníci už môžu žiadať o príspevok na hypotéku. Ústredie práce zverejnilo informácie na svojich stránkach
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Silvia Tannhauserová

Ľudia, ktorým sa pre vyššie úrokové sadzby navýšili mesačné splátky úveru na bývanie, a ktorí spĺňajú podmienky na takúto hypotekárnu pomoc, už môžu žiadať o príspevok od štátu.

Ústredie práce zverejnilo žiadosti na svojich stránkach. Štát dlžníkom každý mesiac preplatí 75 percent zo sumy, o ktorú sa im splátka navýšila. Najviac to však bude 150 eur.

Pre ilustráciu, ak sa dlžníkovi zvýši mesačná splátka o 60 eur, napríklad zo 120 eur na 180 eur, dostane príspevok 45 eur.

Na postup pri žiadaní príspevku na hypotéku sa v Správach RTVS pozrel redaktor Radoslav Šebo:

Hypotekárna dlžníčka Jarmila Paľová má hypotéku na dvojizbový byt. Je rozvedená, stará sa o dve školopovinné deti a aktuálne si hľadá novú prácu. Uviedla, že úrok má okolo 1,8 percenta. „Mesačne mám hypotéku okolo 800 eur,“ spresnila.

Aj napriek ťažkostiam so splácaním nemá nárok na príspevok od štátu, keďže ju refixácia ešte len čaká. O hypotekárnu pomoc môžu požiadať totiž iba tí dlžníci, ktorých refixácia vlani neminula. Teraz majú teda vyššie úroky, ale aj mesačné splátky.

Žiadateľ musí splniť aj ďalšie podmienky

Žiadateľ však musí splniť aj ďalšie podmienky, ako napríklad príjmový strop 2 086 eur v hrubom alebo spoločný príjem 3 333 eur, ak má na hypotéke napísaného aj spoludlžníka.

„Výšku príjmu oprávnenej osoby overujú úrady prostredníctvom informácií od finančnej správy,“ povedala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Dorčáková.

Žiadosť o poskytnutie príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie môžu oprávnení žiadatelia podať buď osobne priamo na úrade práce. Taktiež ju môžu poslať poštou, prípadne elektronicky.

Nie však e-mailom, ale cez portál slovensko.sk. Na takéto podanie podajú aj elektronický podpis. „Je to elektronizované, akurát spôsob prihlásenia je zatiaľ stále komplikovaný. Myslím si, že bežný človek asi takúto zábranu neprekoná. Radšej to vypísať, poslať a hotovo,“ uviedol šéfredaktor portálu TouchIT.sk Ondrej Macko.

„K žiadosti treba priložiť aj kópiu zmluvy o úvere,“ podotkla Dorčáková.

Ľudia, ktorým sa fixácia vlani skončila a nárast mesačných splátok riešili refinancovaním úveru, a teda jeho prenesením z jednej banky do druhej, na príspevok nárok už nemajú. Je to aj prípad hypotekárnej dlžníčky pani Zuzany, ktorej mesačná splátka poskočila po refixácii o takmer 200 eur.

„Vôbec mi to nedáva zmysel, veď moja fixácia prirodzene skončila. Exspirovala. Cítim sa totálne diskriminovaná,“ skritizovala pani Zuzana.

„Ak si oprávnený žiadateľ podá žiadosť v januári a splní všetky podmienky, príspevok mu bude vyplatený 25. februára,“ vysvetlila hovorkyňa.

Dlžníci, ktorým sa výška úrokov upraví až počas tohto roka, budú môcť o príspevok požiadať v tom mesiaci, keď sa tak stane. Úrad bude vyplácať príspevky mesačne pozadu, a to na účet, ktorý uvedie žiadateľ vo svojej žiadosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika